Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανά σενάρια για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας

Πιθανά σενάρια για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας
Ξεκίνησαν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής στην Ιαπωνία και με τον αντίκτυπο που θα έχει το τριπλό πλήγμα στην οικονομία της Ασίας.
Το πρώτο σενάριο έρχεται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν πως ο σεισμός και το τσουνάμι που «χτύπησε» τη χώρα, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ασίας. Η εξήγηση κείτεται στο γεγονός, ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα αβεβαιότητας, καθώς το τοπίο παραμένει θολό, σχετικά με το αν η Ιαπωνία έχει ξεπεράσει τις ελλείψεις ηλεκτρισμού ή αν έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα UBS, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής θα επιβραδυνθεί κατά τουλάχιστον 0,25%, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί περίπου στο 8% αντί για το 9,6% του έτους 2010.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s παρουσιάζεται περισσότερο αισιόδοξος, καθώς εκτιμά ότι η Ιαπωνία διαθέτει την απαραίτητη δημοσιονομική ισχύ ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του σεισμού. Σε έκθεσή του, αναφέρει πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος υποχώρησης της τρίτης σε παγκόσμια κατάταξη οικονομίας του κόσμου, αλλά η κυβέρνηση καθίσταται ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Ο διεθνής οίκος, πάντως, φαίνεται να συμφωνεί με UBS και Παγκόσμια Τράπεζα, αφού προτάσσει τον άμεσο περιορισμό της ραδιενέργειας.
Τέλος, επισημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται κατά το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ οι επενδυτές διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στα ιαπωνικά ομόλογα.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφή με αριθμούς

Περί στα 235 δισ. δολάρια πρόκειται να στοιχήσουν στην ιαπωνική οικονομία ο σεισμός και το τσουνάμι, και συγκεκριμένα γύρω στο 4% της εθνικής παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πιο αισιόδοξο σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 122 δισ. δολαρίων, δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.
Η Citigroup υπολογίζει τις ζημιές στην κατοικία και τις υποδομές στα 43,5 - 87 δισ. ευρώ.
Η Barclays Capital εκτιμά τις απώλειες περίπου στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας, θα συρρικνωθεί από 0,5 - 2% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ υπολογίζει τις απώλειες στα 131 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης