Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυνηγετική περίοδος για… ευνοϊκά deals ανακηρύσσεται το 2011

Κυνηγετική περίοδος για… ευνοϊκά deals ανακηρύσσεται το 2011
Στο περιθώριο αφέθηκαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία μετά το επιτυχημένο deal της Κυριακής, μεταξύ της γερμανικής Deutsche Telekom, βασικού μετόχου του ΟΤΕ, και της αμερικανικής ΑΤ&Τ.
Η τελευταία είναι η 2η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία δικτύων, η οποία πρότεινε να εξαγοράσει τη θυγατρική της Deutsche Telekom, T-Mobile USA, για 39 δις δολάρια σε μετρητά και μετοχές…
Η αισιόδοξη μερίδα επενδυτών υπολογίζει ότι το 2011 θα συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, καθώς πολλές εταιρείες θα βγουν για… κυνήγι ευκαιριών, στα πλαίσια έντονης δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων (Μ&Α). Έτσι, το οπτιμιστικό σενάριο θέλει την αγορά να κινείται πρόθυμα και αυτοβούλως στην επιθυμητή ανάκαμψη, κάτι το οποίο οι bankers της Wall αναμένουν 2 χρόνια τώρα.
Σημειώνεται πως αν και συνήθως ο Αύγουστος είναι υποτονικός μήνας από πλευράς σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, λόγω θερινής ραστώνης, ωστόσο, ο περασμένος ήταν ο πιο δραστήριος Αύγουστος όλων των εποχών από πλευράς όγκου εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμφωνίες αξίας 286 δις δολαρίων που ανακοινώθηκαν σηματοδοτούν το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι η δόξα ανήκει στο London Stock Exchange, το οποίο έκανε την αρχή, ανακοινώνοντας τη συγχώνευσή του με το Toronto Stock Exchange. Σειρά είχε η Deutsche Boerse, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγόρασε τον NYSE Euronext για 10 δις δολάρια. Από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και ο Warren Buffett, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα προέβη στην φιλόδοξη εξαγορά της Lubrizol, εταιρείας πρόσθετων πετρελαίου.
Όλες αυτά τα στρατηγικά deals οφείλονται στο αίσθημα σιγουριάς των επενδυτών και στη bullish… διάθεση της αγοράς.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την πολύ σημαντική νίκη της JP Morgan έναντι στη Goldman Sachs. Η πρώτη, αν και μόνο 3 χρόνια στο παιχνίδι, κατάφερε ως ανάδοχος διαφόρων deals να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές, ακόμη και την πρώτη έως τώρα Goldman Sachs.
Ας ελπίσουμε ότι το γέλιο των αγορών δεν θα βγει… ξινό!

Mίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης