Διεθνή

Διαψεύδει το Ιράκ την ύπαρξη συμφωνίας με Τεχεράνη για αγορά εξοπλισμών

Διαψεύδει το Ιράκ την ύπαρξη συμφωνίας με Τεχεράνη για αγορά εξοπλισμών
Αν και έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για πώληση όπλων από το Ιράν, δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο, τονίζεται σχετικά
Διαψεύδει την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά όπλων και εξοπλισμού από το Ιράν το Ιράκ, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ουάσιγκτον για το θέμα.
Σε ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πολλές διεθνείς εταιρείες, περιλαμβανομένης μιας ιρανικής, εξέφρασαν την επιθυμία να πουλήσουν στο Ιράκ όπλα και εξοπλισμό νυχτερινής κατόπτευσης, όμως τονίζεται ότι «δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο με την ιρανική εταιρεία».
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν πιέσει το Ιράκ να δώσει εξηγήσεις μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο η Βαγδάτη υπέγραψε μια συμφωνία με την Τεχεράνη για την αγορά όπλων και εξοπλισμού αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι είχε σημειώσει τη Δευτέρα ότι «οποιαδήποτε μεταφορά όπλων από το Ιράν σε μια τρίτη χώρα αποτελεί άμεση παραβίαση της Απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε διευκρινίσεις για το θέμα από την ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι κατανοούν ποιοι είναι οι περιορισμοί των διεθνών κανόνων όσον αφορά το εμπόριο όπλων με το Ιράν».
Η Ουάσινγκτον, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα να υπενθυμίζει ότι η χώρα της έχει προσφέρει στη Βαγδάτη εξοπλισμό και εκπαίδευση η αξία των οποίων ξεπερνά τα 15 δισεκ. δολάρια, ενώ έχει δεσμευθεί να επιταχύνει την παράδοση πυραύλων Hellfire και μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών στη Βαγδάτη προκειμένου να τη βοηθήσει να πολεμήσει κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι στις αρχές του έτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα και συνοικίες της Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει παράπονα ότι οι παραδόσεις κάποιων αμερικανικών όπλων καθυστερούν, γεγονός που έχουν εκμεταλλευθεί πολλές χώρες σπεύδοντας να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης όπλων στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης