Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο μακριά… ή πόσο κοντά βρίσκεται η… κρίση του δολαρίου; Στα 1.500 δολάρια ο χρυσός;

Πόσο μακριά… ή πόσο κοντά βρίσκεται η… κρίση του δολαρίου; Στα 1.500 δολάρια ο χρυσός;
Στα χαρακώματα φαίνεται ότι ξαναμπαίνουν οι επενδυτές των διεθνών αγορών, καθώς το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως τους οδηγεί σταδιακά στην ασφάλεια των μετάλλων και μακριά από τις ιδιαίτερα «εύθραυστες» κινήσεις των νομισμάτων.
Όπως εκτιμά μεγάλη μερίδα αναλυτών, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές τοπίο αναμένεται να δώσει ώθηση στα μέταλλα, την ώρα που φαίνεται πως…καιροφυλαχτούν νέες ημέρες πιέσεων για το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γιεν και τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα.
Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το δολάριο έχει απωλέσει το 7,5% της αξίας του, ενώ από τον Αύγουστο του 2010 μετρά απώλειες άνω του17% (!), γεγονός το οποίο εγείρει ισχυρές αμφισβητήσεις αναφορικά με την ισχύ και την αίγλη του «πράσινου» νομίσματος, την ώρα μάλιστα που θα έπρεπε να κινείται ανοδικά, επωφελούμενο των διευρυμένων ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για… κρίση του δολαρίου, καθώς όπως εκτιμούν «ο κόσμος έχει αρχίσει σταδιακά να απορρίπτει το αμερικανικό νόμισμα ως το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως».
Οι ίδιοι, παράλληλα, υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη κρίση του δολαρίου δεν θα ωφελούσε το ευρώ ή τη στερλίνα, νομίσματα τα οποία μπορεί να βρεθούν ενώπιον… μαζικών πωλήσεων.
Την ίδια ώρα, το προσεχές μέλλον των μετάλλων προμηνύεται λαμπρό.
«Η τιμή του χρυσού ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά για 11η συνεχή χρονιά το 2011, έτος που μπορεί να επιφυλάσσει μια νέα άνοδο της τάξης του 20%, στον απόηχο των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ανακατατάξεων», σχολιάζει η εταιρεία ερευνών GFMS. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι πιθανό να ενισχυθεί έως τα 1.470 δολάρια, ακόμη και να διασπάσει το φράγμα των 1.500 δολαρίων εντός του τρέχοντος έτους, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o Paul Walker, ανώτατο στέλεχος της GFMS.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 30% το 2010, καταγράφοντας κέρδη για 10η συνεχή χρονιά.
«Παραμένουμε ιδιαίτερα bullish για την πορεία του χρυσού, όχι μόνο για το 2011, αλλά ακόμη και για το 2012», προσθέτει ο Walker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης