Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt – Το Βερολίνο συμβιβάζεται με την ιδέα ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτεί για πολλά χρόνια ακόμα την Ελλάδα – Κυριαρχούν οι κακές ειδήσεις από την Αθήνα

Handelsblatt – Το Βερολίνο συμβιβάζεται με την ιδέα ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτεί για πολλά χρόνια ακόμα την Ελλάδα – Κυριαρχούν οι κακές ειδήσεις από την Αθήνα
Στα ύψη θα παραμείνουν το 2014 και το 2015 η ανεργία και το ελληνικό δημόσιο χρέος

Την άποψη ότι το Βερολίνο έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτεί για αρκετά ακόμα χρόνια την Ελλάδα εκφράζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει πως παρά την προσδοκωμένη βελτίωση και τις ενθαρρυντικές προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, οι κακές ειδήσεις είναι που κυριαρχούν από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα κινηθεί το 2014 στο 26% και θα παραμείνει υψηλή και το 2015 παρά τη μείωσή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι προβληματικό θα παραμείνει και το δημόσιο χρέος, το οποίο θα ανέλθει στο 172% του ΑΕΠ το 2015 και στο  177% το 2014.
«Και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην Ε.Ε» αναφέρει ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και μέλος της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου, Κλάους Πέτερ Βιλς.
Για να ενισχύσει την άποψη του αυτή, ο Βίλς επικαλείται τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση χορήγησης ενός τρίτου πακέτου στήριξης, θα απαιτήσει από την Αθήνα λιγότερους επί μέρους μεταρρυθμιστικούς όρους και θα της παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στην διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων.
«Ο τρόπος που αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στην άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι αρκείται σε μια απλή φιλολογία περί μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα παραιτείται από την επισήμανση συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, αποδεικνύει ότι έχει συμφιλιωθεί με τη διαρκή χρηματοδότηση (συντήρηση) της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Βιλς, ο οποίος χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι μολονότι οι δανειστές έχουν χορηγήσει βοήθεια ύψους 240 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να αποφύγει την πτώχευση, ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι εάν δεν συνεχισθούν οι πληρωμές θα εκλεγούν στην Ελλάδα εξτρεμιστικά κόμματα.
«Αυτό καταδεικνύει σε πόσο μεγάλο βαθμό η άστοχη πολιτική του bailout μετέτρεψε στο μεταξύ τα προβλήματα της Ελλάδας σε προβλήματα της ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο Βιλς.
Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει και ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε μέχρι τώρα συστηματικά και έτσι απερρίφθη οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους».
Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής των Πρασίνων, αν και είναι θετικό γεγονός η παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών στην Αθήνα για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων, «εξακολουθεί να λείπει η οικονομική προοπτική για τη χώρα».
«Αντί να επιμένουμε στη λιτότητα θα πρέπει να καταστήσουμε δυνατές τις επενδύσεις στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σικ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης