Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Ευρώπη και τη Μόσχα, θετικά πρόσημα και στη Wall – Στο ιστορικό υψηλό των 1.874 μονάδων ο S&P 500 – Άλμα 227 μονάδων για τον Dow

Μετά την Ευρώπη και τη Μόσχα, θετικά πρόσημα και στη Wall – Στο ιστορικό υψηλό των 1.874 μονάδων ο S&P 500 – Άλμα 227 μονάδων για τον Dow
Επανέρχεται η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο
(upd6)Ράλι κατέγραψαν οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Μόσχας, της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης. Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 και «άλμα» ρεκόρ για τον Dow
Μετά τη χθεσινή σφοδρή πτώση, η εντολή Putin για τερματισμό των στρατιωτικών γυμνασίων στη Μαύρη Θάλασσα απέπνευσε κύμα αισιοδοξίας στους επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε σημαντικά κέρδη.
Ειδικότερα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Wall Street, καθώς ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε στο +1,41%  και τις 16.396 μονάδες, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για το 2014.
Ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε στο +1,75% και τις 4.352 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο στο +1,53% και τις 1.874 μονάδες.
Τέλος, το ADR της ΕΤΕ ενισχύθηκε στο +1,70% και τα 4,78 δολάρια.
Στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex ενισχύθηκεστο 5,26% και τις 1.356,54 μονάδες, μετά τις χθεσινές απώλειες -10,79%. Νωρίτερα τα κέρδη για τον βασικό δείκτη έφτασαν στο 4%.
Οι επενδυτές απέσυραν χθες 55 δισ. δολ. από τις μετοχές του χρηματιστηρίου της Ρωσίας.
Ριμπάουντ καταγράφει και το ρούβλι από τα ιστορικά χαμηλά, σημειώνοντας άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου στο Λονδίνο, ενώ το γιεν το οποίο θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο, δέχεται πιέσεις.
Την ίδια ώρα, ανέκαμψαν και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία χθες έφτασαν να υποχωρούν έως και 3,44%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε στο 1,71% στις 6.823 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 2,30% στις 9.576 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 2,44% στις 4.395 μονάδες.
Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,01% στις 337 μονάδες.

Αύξηση 30% στο δείκτη VStoxx μέσα σε 2 ημέρες
Στα ύψη βρίσκεται η μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές εξαιτίας της Ουκρανίας, με το σχετικό δείκτη VStoxx να αυξάνεται κατά 30% μόλις μέσα σε δύο ημέρες.
Ο δείκτης που υπολογίζεται από την τεκμαρτή μεταβλητότητα του δείκτη Euro Stoxx 50, βρέθηκε στις 21,86 μονάδες χθες.
Οι αγορές εμφανίζονταν σταθερές τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς ο δείκτης είχε να βρεθεί σε τέτοια επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνης.
Τις τελευταίες ημέρες όμως οι traders επιταχύνουν τις ρευστοποιήσεις τους στις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο αγορές, καθώς φοβούνται ότι η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σύρραξη.
"Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σχετικά με την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της ευωζώνης", αναφέρει ο Trevor Mottl, επικεφαλής της Susquehanna Financial Group, προσθέτοντας ότι κάθε αύξηση του κόστους της ενέργειας στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει αρνητικό αντίκτυπο.
Ο Kevin Lilley, επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών στην Old Mutual Global Investors ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών που σχετίζονται με την Ουκρανία, ενώ ο Oliver Wallin της Octopus Investments ανακοίνωσε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία στέλνει το ήμισυ των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Μέχρι τώρα οι αποστολές στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχουν διαταραχθεί.
Η Ευρώπη επίσης εισάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτή της περιοχής, καθώς και την Αλγερία και τη Λιβύη.

Πρώτη ενημέρωση: 09:55, Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης