Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή η επιβολή αρνητικών επιτοκίων, τονίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ - Τελευταία «ευκαιρία» για τις τράπεζες τα επικείμενα stress tests

tags :
Πιθανή η επιβολή αρνητικών επιτοκίων, τονίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ  - Τελευταία «ευκαιρία» για τις τράπεζες τα επικείμενα stress tests
Συνέντευξη της Lautenschläger στην Wall Street Journal
Τα «πυρά» που δέχεται η ΕΚΤ απέρριψε αναφανδόν  η επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Sabine Lautenschläger.
Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, η Ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτήρισε ατυχή την κριτική που δέχεται η ΕΚΤ σχετικά με την νομισματική της πολιτική.
Αρκετοί οικονομολόγοι καταλογίζουν στην ΕΚΤ απραξία και αδιαφορία σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. «Η ΕΚΤ έχει περιθώριο δράσης. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα» αντέτεινε στους επικριτές της ΕΚΤ, η Sabine Lautenschläger.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος προκειμένου να δράσουμε. Ήδη έχουμε γίνει αποδέκτες ορισμένων θετικών ενδείξεων».
Επίσης, δεσμεύτηκε πως τα επιτόκια θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι ότου υπάρξει μία «επαρκής ανάκαμψη».
Όσον αφορά το περιβόητο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η Sabine Lautenschläger διέτεινε πως στέκεται μερικώς κριτικά έναντι του προγράμματος, υιοθετώντας ορισμένες από τις ανησυχίες της Bundesbank.
Αναφερθείσα στα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ, έκανε λόγο για μία αρκετά σκληρή διαδικασία, η οποία όμως θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και συνέπεια.
«Ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Ωστόσο, αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης» εξήγησε χαρακτηριστικά.
«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία» κατέληξε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης