Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αγορές δεν έλαβαν το μήνυμα που τους έστειλε η ΕΚΤ τον Μάρτιο - Επί τάπητος η μείωση επιτοκίων και το QE, διαμηνύει ο Constancio

Οι αγορές δεν έλαβαν το μήνυμα που τους έστειλε η ΕΚΤ τον Μάρτιο - Επί τάπητος η μείωση επιτοκίων και το QE, διαμηνύει ο Constancio
Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο τραπέζι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ
Οι αγορές δεν έλαβαν το μήνυμα που τους έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο, υποστηρίζει ο Vitor Constacio, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου.
Η μελλοντική καθοδήγηση (forward quidance), κατέστη πιο συγκεκριμένη σε σχέση με τις οικονομικές συνθήκες τόνισε ο Constancio.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων οι μειώσεις επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση (QE).
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΚΤ, να αναλάβει πρόσθετη δράση αν χρειαστεί, για τη θωράκιση του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη δέσμευση πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ενώ απέστειλε σαφές μήνυμα πως η Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε να μην υπάρχουν τράπεζες - ζόμπι που δεν μπορούν να δανείζουν.
"Tα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή και χαμηλότερο επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο", εξήγησε χαρακτηριστικά ο Draghi, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της ευρείας αδυναμίας της οικονομίας και της ανίσχυρης πιστωτικής επέκτασης.
"Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης", παραδέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, ωστόσο προειδοποίησε πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με πιο αργούς ρυθμούς, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.
"H αγορά εργασίας σταθεροποιείται, αλλά ο ρυθμός ανεργίας παραμένει υψηλός", επισήμανε στη συνέχεια ο Draghi, αποτιμώντας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος πολύ στενά και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας", πρόσθεσε.
"Οι τιμές καταναλωτή αναμένονται να ισορροπήσουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", ανέφερε στη συνέχεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης