Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίνουν την πορεία της Πορτογαλίας οι εκτιμήσεις της Κεντ. Τράπεζας - Βοήθεια τον Ιούνιο αναμένουν οι Γερμανοί

Κρίνουν την πορεία της Πορτογαλίας οι εκτιμήσεις της Κεντ. Τράπεζας - Βοήθεια τον Ιούνιο αναμένουν οι Γερμανοί
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται οι Πορτογάλοι κυβερνώντες μετά τη παραίτηση Σόκρατες, με τη χώρα να έχει μπει κατά πολλούς σε τροχιά μηχανισμού. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα χρεοκοπίας, ύστερα μάλιστα και από τη νέα υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τον οίκο Standard&Poor's.
Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που ενδέχεται να κρίνει και τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Επενδυτές και Ευρωπαίοι αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις εκτιμήσεις, καθώς η χώρα τελεί υπό πολιτική κρίση.
Το χρέος της Πορτογαλίας αντιστοιχεί σήμερα στο 83% του ΑΕΠ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στο 9,3% του ΑΕΠ το 2009, όμως μειώθηκε στο 7,3% το 2010 και ο Σόκρατες ήθελε να το φτάσει στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2011. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ηγέτης του Σοσιαλδημοκατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας, διαρκώς μεμφόταν τα στοιχεία της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το "πραγματικό" δημόσιο χρέος είναι 112% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από το στόχο του 7,3% που έχει θέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το τέλος του 2010.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει πως η Γερμανία επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαπραγματευτεί τα μέτρα λιτότητας, ενώ ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble δηλώνει πως η Πορτογαλία θα αναζητήσει διεθνή βοήθεια μέχρι τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης