Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Απειλή» για την Ισπανία μπορεί να μετατραπεί η ΕΚΤ

«Απειλή» για την Ισπανία μπορεί να μετατραπεί η ΕΚΤ
Παρά τις αναταραχές στην Πορτογαλία και τη νευρικότητα των αγορών για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, οι επενδυτές δεν βλέπουν την Ισπανία να εντάσσεται στο μηχανισμό, όπως έγινε και με την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Το spread της απόδοσης των 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται περίπου στις 188 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιανουάριο ήταν στις 224 μονάδες βάσης, ενδεικτικό του ότι έχει ανακτηθεί έδαφος για την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ωστόσο, ένας άλλος «πονοκέφαλος» φαίνεται ότι προστίθεται για τους Ισπανούς. Ενδεχομένως, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα να προκαλέσει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της αναιμικής ισπανικής οικονομίας.
Η ισπανική ανάπτυξη ήταν μόλις 0,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, επίπεδα που χρήζουν βοήθειας μέσω νομισματικής χαλάρωσης, αφού η ανεργία είναι πάνω από 20%, ενώ η ανεργία των νέων περισσότερο από το 40%. Ενώ η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών Elena Salgado εμφανίζεται αισιόδοξη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να απορροφήσει την αύξηση των επιτοκίων χωρίς κανένα πρόβλημα, οι αναλυτές αναμένουν το κόστος χρηματοδότησης των περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών της χώρας, των γνωστών πλέον Cajas, μπορεί να ανέβει σε απαγορευτικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης