Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal - Aλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των διαρθρωτικών ελλειμμάτων στην ΕΕ - Ωφελημένη και η Ελλάδα από τη μείωση της λιτότητας

Wall Street Journal - Aλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των διαρθρωτικών ελλειμμάτων στην ΕΕ - Ωφελημένη και η Ελλάδα από τη μείωση της λιτότητας
Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν δεν μεταβάλλουν τους υπάρχοντες κανόνες που καθορίζουν πότε μια ευρωπαϊκή χώρα παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες
Σε συμφωνία για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κρατικών προϋπολογισμών κατέληξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το "διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο".
Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που εγκρίθηκαν θα ωφελήσουν χώρες όπως η Ισπανία που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη ραγδαία άνοδο των ποσοστών ανεργίας, στη διάρκεια της κρίσης.
Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θεωρείται ο πραγματικός προϋπολογισμός μιας χώρας προσαρμοσμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να αποδεικνύει την ισχύ μιας οικονομίας.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η έγκριση των εν λόγω αλλαγών δόθηκε στη διάρκεια συνάντησης Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη.
Ωστόσο αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι αλλαγές που εγκρίθηκαν δεν μεταβάλλουν τους ήδη υπάρχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες που καθορίζουν πότε και εάν μια ευρωπαϊκή χώρα παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Επί της ουσίας, η νέα πρόταση εισηγείται τη μείωση των εκτιμήσεων για το μέγεθος του διαρθρωτικού ελλείμματος μιας χώρας. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως ίσως ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας.
"Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τις συγκεκριμένες αλλαγές", σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης