Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρίση στην Ευρωζώνη βλάπτει και τους Ελβετούς

Η κρίση στην Ευρωζώνη βλάπτει και τους Ελβετούς
Την ανάγκη εισόδου της Ελβετίας στην ζώνη του ευρώ προέβαλλε ο Thierry Stern, πρόεδρος της Patek Philippe, δεδομένου ότι η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πλήττει τις εξαγωγές της χώρας.
Οι ελβετικές εξαγωγές κατέχουν ισχυρή θέση στην παγκόσμια κλίμακα, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για μηχανολογικά και ηλεκτρικά αγαθά. Ωστόσο, η κρίση χρέους στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης πλήττει το ευρώ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σαν αντιστάθμισμα του επενδυτικού κοινού και να παρουσιάζεται μία αύξηση στη ζήτηση ιδιαίτερα των γερμανικών αγαθών.
«Είναι ένας εφιάλτης για όλους τους εξαγωγείς» δήλωσε ο Stern σε συνέντευξή του στη Βασιλεία της Ελβετίας και τόνισε της ανάγκη προσαρμογής της χώρας στα δεδομένα. Τα ελβετικά προϊόντα ακολουθούν σε ζήτηση τα γερμανικά αγαθά, με δύο μεγάλες εταιρείες, τη Swatch και τη Lonza Group, να δυσκολεύονται  εν μέσω της αύξησης του ελβετικού φράγκου ενάντια στο ευρώ και το δολάριο. Ενώ και οι δύο χώρες ωφελούνται από την παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων τους, το αδύναμο ευρώ ενισχύει τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.
Το φράγκο ενισχύθηκε  σε ποσοστό 11% κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ενάντια στο ευρώ λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας βρέθηκε στο επίκεντρο των αγορών συναλλάγματος, καθώς κάνει δυναμικές αλλά συγχρόνως αναποτελεσματικές προσπάθειες να περιορίσει την συνεχή άνοδο του εθνικού της νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης