Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Αχίλλειος πτέρνα για την Ισπανία οι "τρύπες" των τραπεζών

Deutsche Bank: Αχίλλειος πτέρνα για την Ισπανία οι
Πριν ακόμη οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, η Ισπανία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των «εξονυχιστικών» εξελίξεων, με τον τραπεζικό της κλάδο να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της χώρας.
Νέα ανάλυση του οικονομολόγου της Deutsche Bank, Carlos Berastain Gonzalez, έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας για το κόστος κεφαλαιοποίησης του περιφερειακού αποταμιευτικού κλάδου, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 10 Μαρτίου και ανέφεραν ότι οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 15 δις. ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα του περιφερειακού τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας είναι τα προβληματικά δάνεια, τα οποία και υπό το βάρος της αναιμικής ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να επιδεινωθούν κι άλλο, αναφέρει ο Gonzalez. Ο αναλυτής αμφισβητεί τη μέθοδο της Bank of Spain, αναφέροντας ότι η εκτίμηση της μπορεί να βασιστεί μόνο στην παραδοχή ότι ο δείκτης NPLs θα βελτιωθεί, παραδοχή που είναι μη ρεαλιστική.
Οι εκτιμήσεις του αναλυτή της Deutsche Bank αναφέρουν ότι οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται με μετριοπαθείς υπολογισμούς περίπου 23,6 δις. ευρώ ώστε να φτάσει ο δείκτης Core Tier 1 στο 10%. Μόνο έτσι θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η αύξηση των προβλέψεων και οι ζημιές από τα προβληματικά δάνεια. Στην πραγματικότητα όμως ο Gonzalez αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη άνοδο των προβληματικών δανείων κατά 30% και αύξηση ζημιών από τοποθετήσεις ύψους 43,7%, το ποσό που απαιτείται μπορεί να φτάσει περί τα 29,2 δις. ευρώ, καθώς οι παραπάνω συντελεστές θα δημιουργήσουν κεφαλαιακή «τρύπα» ύψους 67,3 δις. ευρώ ή 5,2% της κεφαλαιακής βάσης.
Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η πορεία των προβληματικών δανείων στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης