Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρίκε (FT): Το Σύμφωνο για το Ευρώ είναι μόνο ένας κατάλογος όρων και υποχρεώσεων

Φρίκε (FT): Το Σύμφωνο για το Ευρώ είναι μόνο ένας κατάλογος όρων και υποχρεώσεων
Δεν συνιστά οικονομική διακυβέρνηση το Σύμφωνο για το Ευρώ, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος των Financial Times Τόμας Φρίκε, επικρίνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι παρουσίασαν ένα σύμφωνο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.
«Το σύμφωνο για το ευρώ είναι ένα παράξενο κατασκεύασμα που ξεκινά από την υπόθεση ότι ένα από τα κύρια προβλήματα της κρίσης προκλήθηκε από την αλματώδη αύξηση των μισθών σε κάποιες χώρες. Αυτό ισχύει μόνο εν μέρει και μέχρι κάποιο βαθμό.
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι το Σύμφωνο δεν ανταποκρίνεται στο ζητούμενο μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. «Νομίζω ότι σε κάποια φάση η κυρία Μέρκελ είδε στο Σύμφωνο για το Ευρώ ένα εργαλείο για να αποκτήσει η Ευρώπη μια οικονομική διακυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση είναι ένας κατάλογος όρων και προϋποθέσεων που υποχρεώνει κάποιες χώρες να κάνουν το ένα ή το άλλο». Θα πρέπει λοιπόν να προσεγγίσει κανείς διαφορετικά το ζήτημα», υποστηρίζει ο Τόμας Φρίκε.
Όμως όταν μιλούμε για οικονομική διακυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε κάτι άλλο επισημαίνει ο κ. Φρίκε. «Αναμένουμε ότι οι κυβερνήσεις θα συντονίζουν την οικονομική τους πολιτική. Πάρτε το παράδειγμα της Ισπανίας. Θα έπρεπε την εποχή της υπερθέρμανσης της οικονομίας με τον οικοδομικό οργασμό, οι άλλες χώρες της ΕΕ να ζητήσουν από την Μαδρίτη να μην μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, καθώς κάτι τέτοιο υπερθερμαίνει ακόμη περισσότερο την οικονομία. Όσον αφορά τη Γερμανία θα έπρεπε για παράδειγμα να ενισχύσουμε την εσωτερική ζήτηση, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν έγινε. Ήταν απαραίτητος περισσότερος συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών. Και στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο αναγκαίος. Το σύμφωνο όμως απέχει πολύ από αυτό», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης