Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble - Πρώτα το bail-in και μετά η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Έμμεση απάντηση στο βρετανικό αντάρτικο;

Schaeuble - Πρώτα το bail-in και μετά η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Έμμεση απάντηση στο βρετανικό αντάρτικο;
Η εφαρμογή του bail in πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία των φορολογουμένων σε όλα τα κράτη της ΕΕ
Η εφαρμογή του μέτρου του bail-in πρέπει να προηγηθεί της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ESM, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης.
"Η εφαρμογή της μεθόδου του bail in πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία των φορολογουμένων σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε στη συνέχεια ο Γερμανός αξιωματούχος για να προσθέσει πως κανείς δεν επιθυμεί "αμοιβαία επιβάρυνση από τις τραπεζικές διασώσεις".
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γερμανός αξιωματούχος θέτει ως παράδειγμα των μοντέλων που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο μέλλον τους σημερινούς διαφορετικούς κανόνες που ακολουθούν Γερμανία και Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Schaeuble, oι μελλοντικοί κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του "σκιώδους τραπεζικού συστήματος" (shadow banking).
Μάλιστα προβλέπει πως για το θέμα αυτό θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο της G20.
Όπως ανέφερε ήδη από χθες το www.bankingnews.gr, με πλήρη κατάρρευση απειλείται η συμφωνία των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, λόγω του ξαφνικού... αντάρτικου από την πλευρά της Βρετανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το Λονδίνο, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή ζητά να εξαιρεθούν οι τράπεζες του City από τη μέθοδο του bail-in. Πρόκειται για μια κίνηση - ματ που απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της συμφωνίας των Ευρωπαίων.
"Μιλάμε για το απόλυτο χάος, για έναν εφιάλτη... Πρέπει άμεσα να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε" δηλώνει στην εφημερίδα κορυφαία τραπεζική πηγή.
Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η Βρετανία διαμηνύει πως δεν ζητά τίποτα περισσότερο από τεχνικής φύσεως διόρθωση, ωστόσο άλλες χώρες αναφέρουν πως πρόκειται για αναθεώρηση θεμελιωδών πυλώνων της συμφωνίας, με αιχμή την εφαρμογή του μέτρου του bail-in.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα αφού η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις Ευρωεκλογές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Δανία και Τσεχία αρνούνται να συζητήσουν τις βρετανικές αξιώσεις. Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό αντάρτικο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία και Πορτογαλία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης