Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liikanen (ΕΚΤ) – Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ΕΕ – Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί βασικό σενάριο για την ΕΚΤ

tags :
Liikanen (ΕΚΤ) – Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ΕΕ – Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί βασικό σενάριο για την ΕΚΤ
Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη τα χειρότερα της κρίσης έχουν τελειώσει


Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει παύσει να αποτελεί κίνδυνο και "πηγή μόλυνσης" για την Ευρωζώνη εξέφρασε ο Erkki Liikanen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.
Σε δηλώσεις του σε φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό ο Liikanen υποστήριξε ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη προσαρμογή αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά της.
Ο Liikanen τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα λιτότητας δεν επηρεάζουν πλέον την ανάπτυξη ενώ επεσήμανε τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί στα κράτη της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, ο Liikanen υποστήριξε ότι ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για την ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν παραμείνει χαμηλές για μια παρατεταμένη περίοδο.
Όπως είπε ο Liikanen, εάν αυτό οφείλεται στις τιμές των εισαγωγών, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, τότε αυτή η εξέλιξη εξηγείται, αλλά εάν οφείλεται λόγω εσωτερικών και ευρωπαϊκών παραγόντων, τότε όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Πάντως, ο Liikanen επεσήμανε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης