Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη μέγγενη της σκληρής λιτότητας και η Γαλλία – Πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η νέα γαλλική κυβέρνηση

tags :
Στη μέγγενη της σκληρής λιτότητας και η Γαλλία – Πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η νέα γαλλική κυβέρνηση
Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%
Μπορεί ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας P. Moscovici να διακήρυττε το τέλος της λιτότητας για τη χώρα, αλλά μόλις λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του ίδιου και της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, F. Holland ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ την τριετία 2015-17.
Το ποσό ισοδυναμεί με μείωση 4% στις δαπάνες των εθνικών και τοπικών αρχών της χώρας, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.
Η εξοικονόμηση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της εκ βάθρων επανεξέτασης όλων των δημόσιων δαπανών.
Ταυτοχρόνως θα ζητηθεί από τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά και αποτελεσματικά, διατηρώντας ωστόσο το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Hollande είναι επιτακτική ανάγκη "να ξαναβρεί η Γαλλία την οικονομική ορμή της".
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Lisbon Council η δημοσιονομική προσαρμογή της τριετίας 2009-2013 έφτασ στο 3,2% του ΑΕΠ της Γαλλίας, ενώ για την Ελλάδα η αντίστοιχη προσαρμογή έφτασε στο 14,9%.
Η αρνητική επίδραση των προγραμμάτων προσαρμογής στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές (δηλαδή την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ) στην ελληνική οικονομία ήταν 0,9, δηλαδή η πλέον έντονη, μετά την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης