Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποβάθμισε πέντε πορτογαλικές τράπεζες η Moody's

Υποβάθμισε πέντε πορτογαλικές τράπεζες η Moody's
Την υποβάθμιση πέντε πορτογαλικών τραπεζών κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, αντανακλώντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόσο από την πορεία της οικονομίας της χώρας, όσο και από το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν.
Πιο συγκεκριμένα η Moody’s:
-Υποβάθμισε τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα και τις καταθέσεις επτά τραπεζών. Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε την Caixa Economica Montepio Geral, και κατά δύο βαθμίδες τις Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Português, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta και Banco Português de Negocios.
-Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επτά τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα.
Το outlook για τον κλάδο είναι αρνητικό, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης σε περίπτωση που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες συνεχιστούν.
Το τελευταίο διάστημα το προφίλ των πορτογαλικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έχει υπάρξει μείωση στην κερδοφορία, αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Δεδομένης της κατάστασης στα δημοσιονομικά, σε περίπτωση που τα προβλήματα επιδεινωθούν τότε η στήριξη από τη μεριά της κυβέρνησης θα είναι αμφίβολη.
Η Moody’s χωρίζει τις πορτογαλικές τράπεζες σε τρεις ομάδες με γνώμονα τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν:
Ομάδα 1: Βρίσκεται η κρατική Caixa Geral de Depositos και η Banco Portugues de Negocios (BPN), η οποία σε περίπτωση προβλημάτων της θα δημιουργήσει νέες αναταράξεις στο σύστημα
Ομάδα 2: Στην ομάδα αυτή βρίσκονται οι Banco Espirito Santo και Banco Comercial Português, οι οποίες συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες να ζητήσουν στήριξη
Ομάδα 3: Βρίσκονται οι Banco BPI, Banco Santander Totta (BST) και Caixa Economica Montepio Geral (Montepio), οι οποίες είναι συστημικά λιγότερο σημαντικές τράπεζες.
Αναλυτικά οι αξιολογήσεις:

Προηγούμενη αξιολόγηση
Αξιολόγηση Απρίλιος 2011
Τράπεζα
Rating Outlook Rating Outlook
Caixa Geral de Depositos D+(Baa3) RuR down D+(Ba1) Negative
Banco Comercial Portugues D+(Baa3) RuR down D(Ba2) Negative
Banco Espírito Santo C-(Baa2) RuR down D+(Ba1) Negative
Banco BPI C-(Baa2) RuR down D+(Baa3) Negative
Banco Santander Totta C(A3) RuR down C-(Baa2) Negative
Caixa Economica Montepio Geral D(Ba2) Negative No change No change
Banco Portugues de Negocios E(Caa1) Developing No change No change
Banif D-(Ba3) Negative No change No change
Itau BBA International C-(Baa2) RuR down No change No change
Espirito Santo Financial Group - - - -


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης