Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και πάλι η Ιρλανδία έσωσε τη Γερμανία…

Και πάλι η Ιρλανδία έσωσε τη Γερμανία…
Ο πρόσφατος γύρος των ιρλανδικών stress tests ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ιρλανδικές τράπεζες περί τα 24 δις. ευρώ.
Το ποσό αυτό ανεβάζει το συνολικό κόστος διάσωσης του κλάδου στα 70 δις. ευρώ ή αλλιώς στο 50% του ΑΕΠ της χώρας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο του Ιρλανδούς φορολογούμενους. Για τους πιστωτές οι ζημιές είναι ακόμη στο … μηδέν.
Οι αξιωματούχοι της ιρλανδικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι αυτή θα είναι η Πέμπτη και η τελευταία προσπάθεια διάσωσης του κλάδου, αλλά σχεδόν κανείς αναλυτής δεν πιστεύει ότι δε θα υπάρξει συνέχεια. Η Ιρλανδία βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με αυτό που βρισκόταν όταν ξεκίνησε για εκείνη η κρίση πριν από περίπου δύο χρόνια, με τη νέα κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αποδώσει πιο δίκαια τις προσπάθειες των Ιρλανδών.
Δεδομένου του ότι τα περιθώρια νέων πιέσεων στου Ιρλανδούς πλέον έχουν εξαντληθεί, αξίζει εδώ να ανατρέξουμε όμως στα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS) και να δούμε σε περίπτωση που κληθούν οι πιστωτές αυτών των τραπεζών να πληρώσουν μέρος της διάσωσης τους, ποιοι θα είναι αυτοί. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της BIS (Σεπτέμβριος το 2010), οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν υποχρεώσεις προς τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης που φτάνουν τα 285,7 δις. δολάρια. Επομένως, σε περίπτωση επιβολής haircut ή επιμήκυνσης χρέους, όλος ο τραπεζικός κλάδος της Ζώνης θα μπει σε νέες περιπέτειες.
Οι γερμανικές όμως τράπεζες ίσως είναι αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών θα πλήξει καίρια την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Τότε, οι Γερμανοί φορολογούμενοι, οι οποίοι «αρνούνται» να βοηθήσουν την Ιρλανδία, ή και τις άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, θα κληθούν να βοηθήσουν σημαντικά τις ίδιες τις τράπεζες τους. Σε περίπτωση δηλαδή που το Δουβλίνο δηλώσει αδυναμία στη σωτηρία του τραπεζικού κλάδου, τα μάτια θα στραφούν στη Γερμανία, στις τράπεζες της και στο κατά πόσο μπορούν να απορροφήσουν τις απώλειες από ένα τέτοιο σοκ. Μην ξεχνάμε εδώ ότι ο χρόνος προσαρμογής στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ κυλά…

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης