Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kρίσιμη ημέρα για την Ευρώπη - Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

tags :
Kρίσιμη ημέρα για την Ευρώπη - Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Έτοιμη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο εμφανίζεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να σταματήσει την περίοδο παραμονής στα ιστορικά χαμηλά του 1%. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αξιωματούχοι της τράπεζας φοβούμενοι ότι η αύξηση θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις ήδη βεβαρυμένες χώρες της Ευρωζώνης, θα δώσουν, όπως αναφέρουν, κάποιες ενδείξεις αναφορικά με το πότε και ποια θα είναι ακριβώς η επόμενη κίνηση της τράπεζας.
Η αύξηση αυτή θα είναι η πρώτη στην οποία θα προβεί η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2008. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσε εκτιμήσεις των οικονομολόγων αναμένεται να επέλθει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Η οριστικά απόφαση θα παρθεί στις 14:45 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα δώσει συνέντευξη στις 15:30 μ.μ.
Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου - κοντά σε υψηλό δυόμισι ετών - θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, μπορεί να ανησυχούν την ΕΚΤ, ωστόσο, θα πρέπει η τράπεζα να είναι προσεκτική να μην «βλάψει» τις χώρες της Ευρωζώνης αυξάνοντας ραγδαία τα κόστη. Ο Trichet, ο οποίος συγκλόνισε τις αγορές τον περασμένο μήνα, στέλνοντας το μήνυμα για αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο, δεν θα θέλει να αυξήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις.
Με την Ελλάδα,την Ιρλανδία και τώρα και την Πορτογαλία να είναι στο μηχανισμό στήριξης μία αύξηση των επιτοκίων επιφέρει κινδύνους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει την νομισματική πολιτική αρκετά αργά και σταθερά, έτσι ώστε να αποφείγει μία σοβαρή ζημιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης