Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ - Κάτω από τα 100 δισ. ευρώ η πλεονάζουσα ρευστότητα για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια - Επιστροφή στην ομαλότητα

tags :
ΕΚΤ - Κάτω από τα 100 δισ. ευρώ η πλεονάζουσα ρευστότητα για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια - Επιστροφή στην ομαλότητα
Η μείωση της ρευστότητας σηματοδοτεί την αύξηση της ισοτιμίας, σύμφωνα με τους αναλυτές
Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια η πλεονάζουσα ρευστότητα υποχώρησε κάτω από τα 100 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωζώνη επιστρέφει στην ομαλότητα.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζές της αντλούν ως τώρα πολύ λιγότερα κεφάλαια από αυτά που τους έχει διαθέσει η ΕΚΤ, γεγονός το οποίο ωθεί προς τα πάνω την ισοτιμία του ευρώ και εντείνει την πίεση στο διοικητικό συμβούλιο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ να αναλάβει περαιτέρω δράση.
Αν και όταν τα πιστωτικά ιδρύματα βασίζονται λιγότερο στις χορηγήσεις της κεντρικής τράπεζας το γεγονός συνήθως ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος υποχωρούν, η συνεπακόλουθη μείωση της ρευστότητας σηματοδοτεί την αύξηση της ισοτιμίας.
Αν αυτή συνεχιστεί, ενδέχεται να δυσχεράνει σε κρίσιμο βαθμό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφέρουν οι αναλυτές
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ, επί διοίκησης J. C. Trichet, είχε εισάγει μέτρα για να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά χρήματος στην αγορά, ώστε να πιέσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης