Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erste Group: Εάν δεν βρίσκετε ασφαλή ομόλογα κοιτάξτε στην Ανατολική Ευρώπη

Erste Group: Εάν δεν βρίσκετε ασφαλή ομόλογα κοιτάξτε στην Ανατολική Ευρώπη
Την ώρα που η αγορά ομολόγων της περιφέρειας σείεται από τις συνεχείς ρευστοποιήσεις, η Erste Group δείχνει στους επενδυτές την ανατολική Ευρώπη, η οποία δείχνει σοβαρά σημάδια ανάκαμψης μετά από το «κύμα» της κρίσης που τη χτύπησε πριν από δύο χρόνια.
Ο Juraj Kotian της Erste αναφέρει ότι αναμένει στην Πολωνία σειρά αναβαθμίσεων της οικονομίας της στο τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου. Μερικές μάλιστα χώρες μπορεί να έχουν την ανάγκη για επιπλέον βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά τα ποσά είναι «φιστίκια» σε σχέση με τα ποσά που δαπανούνται για τη διάσωση της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Θεωρώ ότι η επιστροφή των επενδυτών στην περιοχή θα είναι θετική αναφέρει ο Kotian, συγκρίνοντας τις χώρες αυτές με τις μεσογειακές χώρες της ευρωζώνης. Όλες σχεδόν έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση και οι προοπτικές είναι θετικές.
Παράλληλα, τα CDS σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι πολύ φθηνότερα, ενώ η Ρουμανία για παράδειγμα, τα ομόλογα της οποίας είναι ακόμη στην κατηγορία «junk» έχει CDS που δεν ξεπερνούν τις 200 μονάδες βάσης, την ώρα που αυτά της Πορτογαλίας ξεπερνούν τις 500 μονάδες. Μάλιστα, το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε στο 5% από 13% πριν από δύο χρόνια, ενώ και η εξάρτηση της από την εξωτερική βοήθεια έχει μειωθεί. Την ίδια άποψη διατυπώνει και η UniCredit η οποία βλέπει το έλλειμμα στο 3% το 2012.
Ο Kotian αναφέρει ότι η Ουγγαρία και η Τσεχία, οι οποίες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα την τελευταία 2ετία, έχουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα θεωρεί ότι εάν κάποιος επενδυτής αναζητά ασφάλεια, μπορεί να αποταθεί και στα ομόλογα της Τσεχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης