Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό απειλή (!) η λειτουργία του αμερικανικού κράτους μετά από 15 χρόνια

Υπό απειλή (!) η λειτουργία του αμερικανικού κράτους μετά από 15 χρόνια
Σε οριακό σημείο βρίσκοντα τα δύο μεγάλα κόμματα στο Κογκρέσο, καθώς απειλείται για πώτη φορά μετά από 15 χρόνια η λειτουργία του, λόγω της ασυμφωνίας στο θέμα του προϋπολογισμού. Μήλο της έριδος για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς είναι το θέμα των δημοσίων δαπανών, σχετικά με τις οποίες δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική λύση.
Αγεφύρωτες φαίνεται ότι είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο απειλώντας τον ίδιο τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό του έτους, με κεντρικό θέμα την περιστολή κρατικών δαπανών, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ενεργοποιείται η διαδικασία ‘διακοπής’’ των κρατικών μηχανισμών.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα ή αύριο, θα παραλύσει η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί σε προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών και των μισθών περίπου 800.000 μη βασικών εργαζομένων της όπως επίσης και σε κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες σε επείγουσες καταστάσεις, όπως εθνικά πάρκα και δημόσια μουσεία.
«Περιμένω μια απάντηση για αύριο. Και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σχετικά νωρίς στον αμερικανικό λαό ότι το κλείσιμο αποφεύχθηκε», δήλωσε πριν από την τρίτη συνάντηση που θα έχει με τους Ρεπουμπλικάνους ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «πλέον μια μεταξύ τους συμφωνία είναι απαραίτητη για να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες».
Εάν παρόλα αυτά δεν επιτευχθεί η συμφωνία η Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να «κλείσει» για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι χρόνια. Το ίδιο είχε ξαναγίνει και το 1995 όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν Μπιλ Κλίντον.

(πρώτη ενημέρωση 10:05πμ)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης