Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημείο καμπής για τις κεντρικές τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της ΒοΕ

Σημείο καμπής για τις κεντρικές τράπεζες το μεγάλο στοίχημα της ΒοΕ
Αυτό που είχε χαρακτηρίσει ο Mervyn King, Διοικητής της Bank of England, ως «καλή» εποχή, δηλαδή μη πληθωριστική, με επεκτατική συνέπεια εποχή, ανήκει πια στο παρελθόν. Τη θέση της παίρνει η «κακή» εποχή, της λιτότητας και των νέων μέτρων.
Κατά συνέπεια, οι δυσάρεστοι καιροί δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις και επιλογές. Και οι αναλυτές αναρωτούνται αν θα πρέπει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να ανταποκριθεί στις πληθωριστικές πιέσεις με σύσφιξη, παρά την οικονομική αστάθεια και τη δημοσιονομική λιτότητα.
Η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνούν με τη χθεσινή απόφαση της Bank of England να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να μην ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε τα επιτόκια σε 1,25%, πρώτη φορά μετά από διάστημα τριών ετών. Η επιλογή, όμως, είναι πλέον δύσκολη, αν μη τι άλλο επειδή οι προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής υπήρξαν λάθος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της.
Κατά την περίοδο από τα μέσα του 1997, ο ετήσιος πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε κατά μέσο όρο στο 1,9%. Η περίοδος αυτή χωρίστηκε ουσιαστικά σε δύο: από τα μέσα του 1997 μέχρι τα μέσα του 2005, όταν ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή βρισκόταν κατά μέσο όρο στο 1,3%. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο στο 2,7%, παραμένοντας σταθερά πάνω από το στόχο.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσει η Bank of England την τακτική της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, συγκλίνουν, πως αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει σύντομα και επιδεινωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι μονόδρομος. Και αυτή είναι μια κακή προοπτική, την οποία απεύχονται οι οικονομολόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης