Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφίγγει τον κλοιό προς τη Ρωσία το ΝΑΤΟ – Μη δοκιμάσετε τη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας διαμηνύουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα

Σφίγγει τον κλοιό προς τη Ρωσία το ΝΑΤΟ – Μη δοκιμάσετε τη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας διαμηνύουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα
Σε εφαρμογή από σήμερα «μαζικά αμυντικά μέτρα» του ΝΑΤΟ σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη
Την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel καθιστούσε σαφές ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα αλλά θα δοθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν τη Μόσχα να μην επιχειρήσει να δοκιμάσει την υπόσχεση τους σχετικά με την υπεράσπιση των συμμάχων τους στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Ήδη από σήμερα αεροσκάφη από τη Μ.Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Πολωνία θα αρχίσουν περιπολίες πάνω από τα κράτη της Βαλτικής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μαζικής, αμυντικής επιχείρησης την ώρα που καναδικά πολεμικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τους συμμάχους του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για στρατιωτικές ασκήσεις, εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η Δύση να αποθαρρύνει οποιαδήποτε σκέψη ενδεχομένως διακατέχει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή πέραν της Ουκρανίας.
«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ με κάθε τρόπο» διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden την ώρα που και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τη Μόσχα πως οποιαδήποτε κίνηση κατά συμμάχου του ΝΑΤΟ θα επιφέρει σημαντικές συνέπειες.
«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές στο Κρεμλίνο ότι ο εδαφικός χώρος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστος. Θα υπερασπιστούμε κάθε σημείο του» υπογράμμισε ο Kerry.
Οι τοποθετήσεις αυτές των Biden και Kerry αποσκοπούν στο να διαβεβαιώσουν κράτη, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία πως δεν κινδυνεύουν από το ρωσικό επεκτατισμό και παράλληλα να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή πάντως, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Αμερικάνοι πολίτες τάσσονται υπέρ της θέσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μια μειωμένη στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης