Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία - Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην πόλη Χομς - Θα την εκκενώσουν οι ένοπλοι αντάρτες

tags :
Συρία - Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην πόλη Χομς - Θα την εκκενώσουν οι ένοπλοι αντάρτες
Αν καταληφθεί η πόλη από τις δυνάμεις του Άσαντ θα αποτελέσει σημαντική νίκη εν όψει και των προεδρικών εκλογών
Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επήλθε μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών σήμερα, Παρασκευή, στην πόλη Χομς, προκειμένου εκατοντάδες μαχητές να την εγκαταλείψουν, μια συμφωνία που θα φέρει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.
Αν η συμφωνία τηρηθεί και οι αντάρτες αποχωρήσουν, τότε η κατάληψη της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Άσαντ, εν όψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 3 Ιουνίου.
Η πόλη Χομς ήταν από τις πρώτες πόλεις που αντιτάχθηκαν στον Άσαντ πριν από τρία χρόνια, κερδίζοντας μάλιστα το προσωνύμιο «η πρωτεύουσα της επανάστασης».
Έπειτα από κύματα διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Άσαντ από τους κατοίκους της, ήταν η πρώτη πόλη που καταλήφθηκε από ένοπλους μαχητές καθώς οι εξεγέρσης εξελίσσονταν σε εμφύλιο πόλεμο.
Από τότε οι δυνάμεις του Άσαντ προσπαθούσαν να την ανακαταλάβουν.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι ένοπλοι αντάρτες είχαν απομονωθεί και περικυκλωθεί στις γειτονιές της πόλης Χομς, έχοντας να αντιπαλέψουν με σκληρες αεροπορικές επιδρομές από την κυβερνητική πλευρά, αλλά και επιθέσεις πυροβολικού.
Όπως σχολίασε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάπαυση πυρός, «δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά είναι ό,τι μπορούσαμε να πάρουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης