Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Aυστηρότερο το νέο πρόγραμμα λιτότητας από αυτό που καταψηφίστηκε

Πορτογαλία: Aυστηρότερο το νέο πρόγραμμα λιτότητας από αυτό που καταψηφίστηκε
«Το νέο πακέτο λιτότητας που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Πορτογαλία, θα είναι πολύ πιο αυστηρό από εκείνο που καταψήφισε το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιέρκι Κατάινεν, στην Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών στην Ουγγαρία.
Τις ίδιες απόψεις συμμμερίζεται και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Anders Borg, τονίζοντας ότι το αίτημα διάσωσης της Πορτογαλίας υποβλήθηκε «πολύ καθυστερημένα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πορτογαλία «δεν εξελίσσεται καλά και δεν είμαι βέβαιος αν μπορούμε να εμπιστευθούμε την πολιτική ικανότητα της ηγεσίας της, για την εφαρμογή ενός προγράμματος στο οποίο θα έχει δεσμευτεί».
Η εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας της Κομισιόν θα πρέπει να ψηφιστεί στα μέσα Μαΐου στη βάση διακομματικής συναίνεσης. Η ηγεσία της Λισαβόνας αντιπρότεινε να δοθεί η βοήθεια με ένα «προσωρινό σχέδιο» ενόψει των εκλογών, της 5ης Ιουνίου, η Κομισιόν, όμως, απάντησε ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.
Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο, ο Πορτογάλος πρόεδρος, Anibal Cavaco Silva, κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το αίτημα της Πορτογαλίας με «φαντασία» και να αποδεχτεί ένα «προσωρινό σχέδιο».
Ο Olli Rehn τόνισε, ότι «η ΕΕ μαζί με τις αρχές της Πορτογαλίας θα πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική, που θα εγγυάται άμεσα μια συμφωνία με τα κόμματα για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, συνέκλινε με τις απόψεις του επιτρόπου, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται σοβαρή δουλειά που δεν πρέπει να συζητείται δημόσια.
Σημειώνεται ότι ο επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Rehn, πρόκειται να στείλει αύριο αποστολή της ΕΕ την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης