Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές – Στο -1,7% ο Nikkei

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές – Στο -1,7% ο Nikkei
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικοί δείκτες σήμερα, καθώς ο ιαπωνικός πυρηνικός εφιάλτης επανήλθε, μετά και τους συνεχείς μετασεισμούς στην περιοχή. Από τη μία μεριά οι αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας από το ΔΝΤ και από την άλλη μεριά η άνοδος του γιεν, έφεραν τους επενδυτές για ακόμη μία φορά τον τελευταίο μήνα σε τροχιά ρευστοποιήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνθετικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,4%, την ώρα που ο Nikkei 225 στο Τόκυο έχασε 1,7%
Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι, που έπληξαν την Ιαπωνία, θα στοιχίσουν στην οικονομία της χώρας περίπου 3% έως 5% του ΑΕΠ της.
Στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ολόκληρες πόλεις πλημμύρισαν από το τσουνάμι, που ακολούθησε το σεισμό των 9 Ρίχτερ την 11η Μαρτίου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε πάρα πολλά εργοστάσια, ανάμεσά τους και πυρηνικά, επιπλέον της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ενώ υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ παραθέτει έναν απολογισμό 28 χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων, ενώ εκτιμά ότι οι υλικές ζημιές φθάνουν τα 25 χιλιάδες δισεκατομμύρια γεν (περίπου 204 δισ. ευρώ). «Προέχει η μετασεισμική ανασυγκρότηση της Ιαπωνίας», τονίζει.
«Από τον ίδιο σεισμό, η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power (Tepco), 250 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο, καταστράφηκε σε μεγάλη έκταση, προκαλώντας διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, απομάκρυνση του πληθυσμού σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τη μονάδα, απαγόρευση πώλησης νωπών τροφίμων (σπανάκι, λαχανικά, ψάρια), που προέρχονται από κοντινή με τη μονάδα απόσταση», αναφέρει σχετικά το ΔΝΤ.
«Οι φετινές επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας θα είναι τόσο περισσότερο πτωχές, που πέρυσι η ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ ήταν σχεδόν 4%», εκτιμά εν κατακλείδι το ΔΝΤ. Προσθέτει ότι το Τόκιο θα πρέπει, εν καιρώ, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα από «το συνολικό εξωτερικό χρέος (της Ιαπωνίας), που φθάνει στο 200% του ΑΕΠ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης