Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία – Ευρεία νίκη του αντιπολιτευόμενου BJP στις εκλογές – Αναγνώρισε την ήττα του το απερχόμενο κόμμα της Σόνια Γκάντι

Ινδία – Ευρεία νίκη του αντιπολιτευόμενου BJP στις εκλογές – Αναγνώρισε την ήττα του το απερχόμενο κόμμα της Σόνια Γκάντι
«Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα μας στις εκλογές», τόνισε η Γκάντι
Ευρεία νίκη στις εκλογές στην Ινδία φαίνεται να πετυχαίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης BJP, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με το κόμμα της Σόνιας Γκάντι, «Εθνικό Κογκρέσο» που βρισκόταν στην εξουσία για περισσότερα από 10 χρόνια, να καταγράφει τη χειρότερη ήττα του.
Στην πρωθυπουργία οδεύει ο Ναρέντα Μοντί, ινδουιστής εθνικιστής με αμφιλεγόμενο παρελθόν και «σημαία» τις μεταρρυθμίσεις για τόνωση της οικονομίας.
Η καταμέτρηση στην ογκωδέστερη εκλογική διαδικασία, η οποία σημειωτέον διήρκεσε πέντε εβδομάδες, συνεχίζεται, με το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης να έχει αναγνωρίσει την ήττα του, με την Σόνια Γκάντι να σημειώνει ότι «σεβόμαστε την απόφαση αυτή. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτήν την ήττα».
Ο γιος της Σόνιας, Ραχούλ Γκάντι, ο οποίος ηγήθηκε στα 43 του της πρώτης πανεθνικής προεκλογικής εκστρατείας του, αναγνώρισε επίσης την ευθύνη γι' αυτή την ηχηρή ήττα, σημειώνοτας ότι «καταγράψαμε ένα κακό αποτέλεσμα. Ως αντιπρόεδρος του κόμματος, αναλαμβάνω την ευθύνη».
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις επικρίσεις για την ικανότητα του Ραχούλ να ηγείται του κόμματος του Κογκρέσου.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Μοντί έχουν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς και στα γραφεία του BJP, σε όλη την ινδική επικράτεια, επικρατεί θριαμβευτική ατμόσφαιρα.
Κλίμα ευφορίας όμως επικρατεί και στις αγορές, με το ινδικό χρηματιστήριο να καταγράφει άνοδο 6% και τη ρουπία, το ινδικό νόμισμα, να αναρριχάται σε υψηλό έτους λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το BJP αναμένεται να λάβει 277 έδρες στο Κοινοβούλιο των 543 μελών, ξεπερνώντας αυτοδύναμα το όριο πλειοψηφίας. Μαζί με τους συμμάχους του, μάλιστα, θα μπορεί να ελέγχει μέχρι και 336 έδρες.
Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και χρόνια που πολιτικό κόμμα είναι τόσο ισχυρό στο Νέο Δελχί, πόσω μάλλον το BJP, το οποίο βρισκόταν στη σκιά του «Εθνικού Κογκρέσου» για τη μεγαλύτερη περίοδο από την ινδική ανεξαρτησία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ινδουιστής Μοντί είχε ανδρωθεί πολιτικά στα σπλάχνα του «Εθνικού Οργανισμού Εθελοντών» (RSS -Ραστρίγια Σουαγιαμσεβάκ Σναγκ), εθνικιστικού, συντηρητικού ινδουιστικού κινήματος με παραστρατιωτικό χαρακτήρα, το οποίο στο παρελθόν τέθηκε τρεις φορές εκτός νόμου αλλά το κόμμα που αναδείχθηκε στις νέες εκλογές, το BJP, είναι φίλα προσκείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης