Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους Ασιάτες η πτώση του δολαρίου

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους Ασιάτες η πτώση του δολαρίου
Μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία, οι ασιάτες επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και το ενδεχόμενο της υποτίμησης του δολαρίου, η οποία αναμένεται από μεγάλη μερίδα των αναλυτών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Wells Fargo, John Silvia, η πορεία του αμερικανικού προϋπολογισμού θα είναι σε λίγο καιρό μη αναστρέψιμη. Εάν δεν ληφθούν μέτρα και σκληρές αποφάσεις, θα δούμε υποτίμηση του δολαρίου, αύξηση των επιτοκίων και υψηλότερο πληθωρισμό, παρατηρεί ο αναλυτής, προειδοποιώντας αυτούς που έχουν επενδύσει σε δολάριο, οι οποίοι είναι κυρίως Ασιάτες, ότι θα έχουν σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και οι περισσότερες ασιατικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων. Μόνο η Κίνα κατέχει περί τα 1,154 τρις. δολάρια, ενώ η Ιαπωνία έχει στα χαρτοφυλάκια της ομόλογα ΗΠΑ περίπου 890 δις. δολάρια.
Την άποψη εκφράζει και ο Rudy Martin της Weiss Research, υπενθυμίζοντας ότι ήδη αναδυόμενες οικονομίες (BRIC) δρομολογούν την πρόταση για ένα ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές. Ο Martin ανέφερε και τις συνεχείς δηλώσεις του επενδυτή Marc Faber, ο οποίος προειδοποιούσε τις ΗΠΑ για τα υψηλά ελλείμματα και τον υπερδανεισμό την τελευταία περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης