Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zimmermann (Γερμανός καθηγητής) – Ένα σχέδιο για να επανεκκινήσει η Ελλάδα – Τα κρυμμένα ατού και η λέξη κλειδί

tags :
Zimmermann (Γερμανός καθηγητής) – Ένα σχέδιο για να επανεκκινήσει η Ελλάδα – Τα κρυμμένα ατού και η λέξη κλειδί
Προτάσεις για την επανίδρυση της Ελλάδας ως παραγωγικής και ανταγωνιστικής χώρας
Προτάσεις για την επανίδρυση της Ελλάδας ως παραγωγικής και ανταγωνιστικής χώρας καταθέτει με άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο Γερμανός καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ), Klaus Zimmermann.
Στο κείμενο του ο Zimmermann υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι επιτέλους η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης ύστερα από τη «συντριβή» της το 2008.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Γερμανός καθηγητής πως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα καθοριστεί από την ανταγωνιστικότητα της, που αφορά κυρίως το κόστος εργασίας αλλά και την καινοτομία.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας σε παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Ή μπορεί να στοχεύσει υψηλότερα, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας» επισημαίνει ο Zimmermann, τονίζοντας ότι το κλειδί για μια τέτοια αλλαγή είναι η ανάπτυξη μιας βιομηχανικής δομής που θα επενδύει στην καινοτομία.
Στο άρθρο του ο Γερμανός καθηγητής τονίζει ότι η Ελλάδα δαπανά σε ετήσια βάση το 0,67% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη, όταν στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται στο 2,5% με 3% του ΑΕΠ.
Όπως λέει, το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα κατατάσσεται 72η σε σύνολο 189 κρατών αναφορικά με το δείκτη ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Zimmermann εκτιμά ότι το τρέχον περιβάλλον της κρίσης είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη χώρα να απαλλαγεί από εμπόδια του παρελθόντος και να εκμεταλλευτεί τα «κρυφά ατού» της.
Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητής στα ατού είναι είναι:
- Τα πρότυπα ερευνητικά της κέντρα, όπως ο Δημόκριτος στην Αθήνα, το FORTH στην Κρήτη και το CERTH στη Θεσσαλονίκη.
- Ο τεράστιος αριθμός κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών που εργάζονται εκτός της χώρας μια και η Ελλάδα είναι η μόνη οικονομία της Ευρωζώνης που «εξάγει» τους περισσότερους επιστήμονες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ.
- Ο ικανοποιητικός αριθμός μικρών, αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αναπτύξει νέες ιδέες πχ στις τηλεπικοινωνίες ή στην ενέργεια, αναφέροντας ως παραδείγματα τις εταιρείες Raycap, Systems Sunlight και Tropical SA.
- Το ελκυστικό κλίμα και η γενικότερη ποιότητα ζωής στη χώρα, τα οποία θα έπρεπε να καταστήσουν την Ελλάδα μαγνήτη για ταλέντα απ' όλο τον κόσμο.
«Δεδομένων των δυνατοτήτων αυτών αλλά και των αδυναμιών, ένα σημείο είναι κρίσιμο. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να δημιουργήσει ένα όραμα για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην χώρα» υπογραμμίζει ο Zimmermann, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πέντε κινήσεις-κλειδιά για να ξεκλειδωθούν τα «κρυμμένα ατού» της Ελλάδας.
1. Να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας
2. Να γίνουν επενδύσεις στα εφαρμοσμένα πρότυπα ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα πρέπει να οργανωθούν κατά γεωγραφικές ενότητες
3. Να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων
4. Να δημιουργηθούν πολιτικά αυτόνομοι ερευνητικοί οργανισμοί που θα παρέχουν χρηματοδοτήσεις μόνο με βάση την αξία και την ποιότητα της έρευνας
5. Να επεκταθούν αυτά τα δίκτυα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα ερευνητικά εγχειρήματα της ισχυρής ελληνικής διασποράς.
«Το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να μεταμορφωθεί σε πραγματικό κόμβο καινοτομίας, θα εξαρτηθεί πέρα από τις επενδύσεις, στην υπέρβαση των διαπλεκόμενων συμφερόντων και στην αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία της ανάγκης αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει ένα καλύτερο μέλλον» τονίζει ο Zimmermann, ο οποίος αναφέρει πως η μεγάλη πρόκληση για την χώρα είναι να χρησιμοποιήσει τη βαθιά κρίση για να επανεφεύρει τον εαυτό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης