Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία – Τρέχουν να προλάβουν τη σέντρα του Μουντιάλ εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Βραζιλία – Τρέχουν να προλάβουν τη σέντρα του Μουντιάλ εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η αρχή σήμερα στο Σάο Πάολο με τον αγώνα Βραζιλία - Κροατία
Παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Βραζιλίας, Dilma Rousseff ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη εντός και εκτός γηπέδων για να υποδεχθεί το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, τα αρμόδια συνεργεία θα εργάζονται πυρετωδώς έως και την τελευταία στιγμή προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης (Βραζιλία – Κροατία), το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα (23:00 ώρα Ελλάδας).
Ακριβώς αυτή η καθυστέρηση στην παράδοση του ανακαινισμένου γηπέδου των Κορίνθιανς στο Σάο Πάολο είναι που προκαλεί και ανησυχία στους διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου για την ασφάλεια του γηπέδου, διότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γίνουν και οι δοκιμές που θα «διαλύσουν» κάθε αμφιβολία.
Την ίδια στιγμή, στα θετικά νέα για τους διοργανωτές είναι ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο αποφάσισαν ύστερα από πολυήμερες κινητοποιήσεις να σταματήσουν την απεργία τους, η οποία απείλησε να διαταράξει την ομαλή μετάβαση των φιλάθλων στον εναρκτήριο αγώνα.
Οι εργαζόμενοι έκριναν ύστερα από πέντε ημέρες ότι δεν είναι η κατάλληλη η στιγμή για κινητοποιήσεις και για αυτό ψήφισαν μόλις χθες την λήξη των απεργιών τους.
Ωστόσο, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα το συνδικάτο του προσωπικού εδάφους των τριών αεροδρομίων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αν και αναφέρεται ότι η κινητοποίηση θα έχει μικρή συμμετοχή, μια και σε αυτήν θα συμμετάσχει μόλις το 20% των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μελών του.
«Μετά από εννέα μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων και λόγω της αδιαλλαξίας των οργανώσεων των εργοδοτών, η ένωση του προσωπικού εδάφους της πόλης του Ρίο επιβεβαιώνει την έναρξη της απεργίας από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Σάντος Ντουμόντι που εκτελεί εσωτερικές πτήσεις, στο αεροδρόμιο Αντόνιο Κάρλος Τζομπίμπ όπου πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις και στο αεροδρόμιο Γιαρκαραποακούα όπου σταθμεύουν τα αεροταξί», αναφέρει το συνδικάτο στην ιστοσελίδα του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα G1 Globo το 80% του προσωπικού εδάφους θα εργαστεί κανονικά. Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι παρακολουθεί την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις τονίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Σημειώνεται πως η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου είχε προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με τους διαφωνούντες να επισημαίνουν τα εξαιρετικά υψηλά ποσά που δαπανήθηκαν για τα στάδια και τις υποδομές, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι βυθισμένο στην φτώχεια και στην ανέχεια.
«Έχουμε δημιουργήσει, αναβαθμισμένα αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, γέφυρες, δρόμους πρόσβασης, γραμμές γρήγορης διέλευσης.Αυτά τα επιτεύγματα δεν θα πάνε στις βαλίτσες των τουριστών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μείνουν εδώ, προς όφελος όλων των Βραζιλιάνων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαρκεί μόλις ένα μήνα, αλλά τα οφέλη παραμένουν εδώ για πάντα» ανέφερε η Rousseff σε μια προσπάθεια απαντήσει στις επικρίσεις.
Πάντως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των αγώνων και ήδη έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επιφυλακής χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες με απώτερο στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης