Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ προανήγγειλε ο B. Obama - Πιθανή η αποστολή ακόμη και στρατιωτών! - Στόχος των ανταρτών η… Βαγδάτη

tags :
Στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ προανήγγειλε ο B. Obama - Πιθανή η αποστολή ακόμη και στρατιωτών! - Στόχος των ανταρτών η… Βαγδάτη
Στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Ιράκ αναπτύσσει το Ιράν, προκειμένου να ανακόψει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών
Έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση, δηλώνουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να ανακοπεί η προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.
Με τους τζιχαντιστές να προσβλέπουν στην κατάληψη ακόμη και της πρωτεύουσας Βαγδάτης, ο Barack Obama κατέστησε πιθανή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εφόσον απειληθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας.
«Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τυχόν στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, εάν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Δεν αποκλείουμε καμία μορφή βοήθειας στην κυβέρνηση του Ιράκ" συμπλήρωσε, καθιστώντας πιθανή ακόμη και την αποστολή στρατευμάτων.
Βέβαια, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε λίγες ώρες αργότερα, πως προς ώρας δεν εξετάζεται η αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.
Να σημειωθεί πως οι αντάρτες της ISIL στοχεύουν στην ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους εντός του Ιράκ.
Όσον αφορά την τύχη των Τούρκων απαχθέντων, πληροφορίες κάνουν λόγο για απελευθέρωση των 31 εξ των συνολικά 75 ομήρων.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ, Nouri al Maliki εξετάζουν οι ΗΠΑ ύστερα από την προέλαση των τζιχαντιστών ισλαμιστών της ISIL, οι οποίοι αφού κατέλαβαν με αρκετή ευκολία τις κρίσιμης σημασίας πόλεις Μοσούλη και Τικρίτ στον ιρακινό βορρά, προελαύνουν με στόχο τη Βαγδάτη.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η οποία ανέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του Ιράκ, οι ΗΠΑ μελετούν τι είδους στήριξη θα παρέχουν στο Maliki στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει αρνητικά τις προηγούμενες εβδομάδες σε αιτήματα του Ιράκ για αεροπορικά πλήγματα, πλέον και δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, το σενάριο η αμερικάνικη πλευρά να συνδράμει με αεροπορικά πλήγματα (είτε με επανδρωμένα είτε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη) φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Πάντως, και σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οριστική απόφαση από την αμερικάνικη κυβέρνηση δεν υπάρχει ακόμα, καθώς ανάμεσα στα σχέδια είναι και μια υλική στήριξη στις χερσαίες δυνάμεις.
Παρά τη στρατηγική πολιτική απόφαση των ΗΠΑ να απεμπλακούν από τα καυτά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν ύστερα από δεκαετίες, είναι φανερό πως η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ συνιστά ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το Ιράκ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τρομοκρατική την οργάνωση ISIL και καταδίκασε τη βία που καταγράφεται και απειλεί τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις διεξάγονται σε βάρος του λαού του Ιράκ σε μία προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και η περιοχή» ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενδεικτικό πάντως της πλήρους ανεπάρκειας και αδυναμίας της ιρακινής κυβέρνησης είναι ότι την προάσπιση πόλεων στο Βορρά αναλαμβάνουν πλέον οι Ιρακινοί Κούρδοι.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι δυνάμεις των ιρακινών κούρδων έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού πόλης του Κιρκούκ μια και ο ιρακινός στρατός έχει τραπεί σε φυγή καθώς πλησιάζουν οι τζιχαντιστές.
Η προέλαση των τζιχαντιστών, κύριο μέλημα των οποίων είναι να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στην Ανατολή (όπως άλλωστε είναι και το ακρωνύμιο της οργάνωσης τους), εξέθεσε σε σημαντικό βαθμό και την Τουρκία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως είχε σημαντικό λόγο και ρόλο στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό παρά τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην περιοχή, οι ισλαμιστές της ISIL κατέφεραν να πετύχουν τον πλήρη αιφνιδιασμό καθώς κατέλαβαν ακόμα και το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, κρατώντας περίπου 80 Τούρκους πολίτες.
Στον απόηχο αυτών των γεγονότων θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις σήμερα στην Άγκυρα. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu ενώ ο επικεφαλής του στρατού της Τουρκίας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Εν τω μεταξύ η λίρα Τουρκίας διέγραψε σήμερα τις απώλειες, οι αγορές ενισχύονται, όπως και τα ομόλογα, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι θα απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης