Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 110,4 μονάδες ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

Στις 110,4 μονάδες ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία
(upd2) Υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα δυόμισι ετών, που απειλεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και περιορίζει τις εγχώριες καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 110,4 μονάδες για τον Απρίλιο από 111,1 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo Institute για το επιχειρηματικό κλίμα. Ο δείκτης ανήλθε στο 111,3 το Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα για την επανενωμένη Γερμανία από το 1991.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέρει πως «η ανάπτυξη συνεχίζεται αμείωτη, ωστόσο οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου πιέζουν τους καταναλωτές». Πράγματι, τον μήνα Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 112 δολάρια ανά βαρέλι – η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2008 – στον απόηχο των πολιτικών αναταράξεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, που η εταιρεία έρευνας αγοράς GfK AG αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου διαβρώνει την γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη, η Bundesbank εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες τους και προέβησαν σε προσλήψεις προσωπικού για τη κάλυψη εξαγωγικών παραγγελιών από αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα.

Abberger (IFO): Ευνοϊκά τα επιτόκια της ΕΚΤ για τη Γερμανία


Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν ευνοϊκά για τη Γερμανία, δήλωσε λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, Klaus Abberger, προβλέποντας ότι δεν θα επέλθει κατάρρευση κανενός κλάδου στην Γερμανία εξαιτίας της καταστροφής στην Ιαπωνία. Παράλληλα, σημείωσε, πως οι γερμανικές εξαγωγές θα βελτιώνονταν αν αποδυναμωνόταν το ευρώ, παρόλα αυτά η χώρα παραμένει δυνατή στις εξαγωγές.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Kai Carstensen, του IFO Institute, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ανεβάσει αρκετά τα επιτόκια για την Γερμανία, ενώ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις γερμανικές τράπεζες.

(Πρώτη ενημέρωση 09:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης