Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 0,8% υποδιπλασιάστηκε η εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2011

Στο 0,8% υποδιπλασιάστηκε η εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2011
Στο 0,8% υποδιπλασίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2011, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Εκτιμά, ωστόσο, πως η ιαπωνική οικονομία με ταχείς ρυθμούς το 2012, λόγω των πολλαπλών έργων ανοικοδόμησης.
Η ανάπτυξη της τρίτης οικονομίας στον κόσμο θα περιοριστεί στο 0,8% το 2011, έναντι των εκτιμήσεων πριν τον ισχυρό σεισμό για 1,7%, αλλά θα αυξηθεί φτάνοντας στο 2,3% το 2012, έναντι της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη της τάξης του 1,3%. «Ο σεισμός συνέβη τη στιγμή που η Ιαπωνία βρισκόταν σε ρυθμό ανάπτυξης, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Οι άμεσες συνέπειες αυτής της φοβερής καταστροφής αναμένεται να είναι σημαντικές, πέραν των κατεστραμμένων ζωνών από τον σεισμό και το τσουνάμι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία», εξηγεί ο ΟΟΣΑ σε σημερινή έκθεση για τις επιπτώσεις της καταστροφής. Στην έκθεση αναφέρεται παράλληλα, πως «η εμπειρία των προηγούμενων καταστροφών στην Ιαπωνία και στις ανεπτυγμένες χώρες δείχνει ότι μετά το βραχυπρόθεσμο αυτό σοκ θα ακολουθήσει ανάκαμψη ωθούμενη από τις δαπάνες της ανοικοδόμησης».
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υπενθυμίζεται, ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και τα κτίρια ενδέχεται να κοστίσει έως και 208 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης. Αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί «παράγοντες αβεβαιότητας» για να προβούν σε ακριβείς αριθμούς, καθώς σημαντικό ρόλο στο κόστος ανοικοδόμησης θα παίξει η διάρκεια των ελλείψεων στην ηλεκτροδότηση, τα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των δημοσίων δαπανών για την ανοικοδόμηση».
Τέλος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το ιαπωνικό ΑΕΠ αναμένεται «να μειωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αν και σε βαθμό λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη βουτιά του 20% , σε ετήσια βάση, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης