Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τζ. Μπάιντεν (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) – Καλεί τους ιρακινούς ηγέτες να συμμαχήσουν εναντίον των τζιχαντιστών

tags :
Τζ. Μπάιντεν (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) – Καλεί τους ιρακινούς ηγέτες να συμμαχήσουν εναντίον των τζιχαντιστών
Είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, τον ηγέτη των Σουνιτών Οσάμα αλ-Νουχαΐφι και τον ηγέτη των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί
Να συμμαχήσουν εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών κάλεσε τους ιρακινούς ηγέτες ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παροτρύνοντάς τους παράλληλα να προχωρήσουν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εξετάζει ενδεχόμενους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ, χωρίς να αποκλείει και αεροπορικές επιδρομές, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους τρεις ηγέτες, ήτοι με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος ηγείται τις σιιτικής κυβέρνησης, με τον ηγέτη των σουνιτών Οσάμα αλ-Νουχαΐφι και τον ηγέτη των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί.
«Σε κάθε επικοινωνία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη για εθνική ενότητα ως απάντηση στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) εναντίον των ιρακινών κοινοτήτων, για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενώ παρότρυνε τους τρεις ηγέτες να προχωρήσουν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης βάσει του συντάγματος», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.
Ειδικότερα με τον πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι, ο αμερικανός αντιπρόεδρος του ζήτησε να προωθήσει τη σταθερότητα και την ενότητα.
Επίσης, συζήτησε τρόπους προκειμένου να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι έχουν καταλάβει σημαντικές περιοχές στα βόρεια της χώρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν επιτύχει σημαντικές νίκες εναντίον του ιρακινού στρατού, ο οποίος φαίνεται να παρουσιάζει μειωμένο ηθικό, έλλειψη πειθαρχίας και εκπαίδευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης