Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία καταδικάζουν τη βία που ασκούν οι συριακές αρχές σε διαδηλωτές

ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία καταδικάζουν τη βία που ασκούν οι συριακές αρχές σε διαδηλωτές
Καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την «επαναλαμβανόμενη βία» που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά το θάνατο περισσότερων από 70 ατόμων κατά τη διάλυση μεγάλων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη χώρα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φάρχαν Χακ, δήλωσε πως «ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς σήμερα και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αμέσως». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν, τόνισε, «πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία».

Βρετανία: Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απαράδεκτες» δολοφονίες διαδηλωτών στην Συρία.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, τη «δολοφονία» διαδηλωτών σήμερα στη Συρία, και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία», αναφέρει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα. «Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγορεί την Δαμασκό ότι ζητά βοήθεια «από το Ιράν» για την καταστολή

Απαιτεί από τις αρχές της Συρίας να διακόψουν άμεσα την αιματηρή καταστολή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα», και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.
Ο Ομπάμα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με σκληρές διατυπώσεις μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Συρίας σκότωσαν σχεδόν 90 διαδηλωτές, στην αιματηρότερη ημέρα του τελευταίου μήνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων, κλιμακούμενων κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε απέρριψε ως «μη σοβαρή» την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες κι ανακοίνωσε ο Άσαντ στη Συρία αυτήν την εβδομάδα. Ο ίδιος, σημείωσε παράλληλα πως «αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρανοί σύμμαχοί του».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και σωμάτων ασφαλείας, ενώ στις χθεσινές διαδηλώσεις έχασαν τη ζωή τους πάνω από 80 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης