Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 9,1% το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2010

Στο 9,1% το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2010
Στο 9,1% του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2010, από το 8,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. H αναθεώρηση του ελλείμματος επήλθε «λόγω μιας αύξησης των αναγκών χρηματοδότησης και του χρέους της δημόσιας διοίκησης της τάξης του 0,5% και 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα», όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση τον Μάρτιο ανακοίνωσε έλλειμμα της τάξης του 8,6% για το 2010, αποκλίνοντας έτσι από το στόχο του 7,3%. Οι λογιστικές αλλαγές έγιναν με εντολή της Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ώθησε την Πορτογαλία να προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2010 για τις δαπάνες απομείωσης που προκύπτουν από την κατάσχεση της Banco Portugues de Negocios το 2008, καθώς και για έξοδα που αφορούν το οδικό σύστημα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι προς τα πάνω έχει αναθεωρηθεί και το δημόσιο χρέος της χώρας, από 92,4 στο 93% του ΑΕΠ, ή όπως υπολογίζεται, κυμαίνεται περίπου στα 160,4 δις ευρώ.

Διακοπές Πάσχα εν μέσω συζητήσεων για το πακέτο διάσωσης

Τα φώτα στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν σβήσει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και στελέχη της προσωρινής πορτογαλικής κυβέρνησης μοχθούν για τις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης της χώρας, που ανέρχεται στα 80 δις ευρώ.
Στο μεταξύ, άδειοι παραμένουν οι δρόμοι της Λισαβόνας, μετά από πρωτοβουλία της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας να παραχωρήσει στους εργαζόμενους του δημοσίου μια επιπλέον μέρα διακοπών, την Μεγάλη Πέμπτη, έτσι ώστε να μπορέσουν να φύγουν για το τριήμερο του Πάσχα.
Όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην καθημερινότητα την Τρίτη, το σχέδιο διάσωσης της υπεχρεωμένης οικονομίας της Πορτογαλίας με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βρίσκεται ήδη, στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης