Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας) - Κατηγορηματικό όχι στην χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – Θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει

tags :
Schaeuble (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας) - Κατηγορηματικό όχι στην χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – Θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει
Να μην ξεχάσουμε τα μαθήματα από την κρίση του κρατικού χρέους προειδοποιεί ο διοικητής της Bundesbank, J. Weidmann
Την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaueble, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να συμβεί.
«Τηρείστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio ο Schaeuble απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εκείνους που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότηας προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Ο Schaeuble υποστήριξε ότι το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία προσβλέπει σε εξισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος, για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, δείχνει ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης «έχει αποτέλεσμα, είναι εφικτός».
Την ίδια γραμμή προτείνει και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος και αυτός απέρριψε τις εκκλήσεις για την χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Σε άρθρο του στην Sueddeutsche Zeitung ο Weidmann τονίζει ότι αντί να αποδυναμωθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το κρατικό χρέος και τα ελλείμματα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να ενισχυθούν.
«Οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των κρατικών δημοσιονομικών, θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικά σοκ στην νομισματική ένωση. Θα ήταν λάθος να ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση κρατικού χρέους» επισημαίνει ο Weidmann, ο οποίος υποστηρίζει ότι  «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να εξελιχθεί στη βάση των υψηλών επιπέδων χρέους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Ο Weidmann αναφέρει ότι η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της απλά αγοράζει χρόνο για τις κυβερνήσεις, οι οποίες – όπως υποστηρίζει – πρέπει να επιμείνουν στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και να υιοθετήσουν ισχυρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που τις οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απογοητευτικό ότι πολλά αιτήματα από πολιτικούς για χαλάρωση των κανόνων, προκύπτουν λίγο μετά από τον περιορισμό της πίεσης στην αγορά», καταλήγει ο Weidmann.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης