Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα συνέβαινε αν κατέρρεε η αμερικανική οικονομία;

Τι θα συνέβαινε αν κατέρρεε η αμερικανική οικονομία;
Περίπου 42 σεντς δανείζεται πλέον η αμερικανική κυβέρνηση για κάθε δολάριο που ξοδεύει. Φανταστείτε, λοιπόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο δανεισμός να «χτυπήσει» πάνω στο ισχύον ανώτατο όριο του χρέους, ύψους 14,3 τρισ. δολαρίων και το Κογκρέσο να αποτύχει να το ανεβάσει. Κάτι τέτοιο θα είχε ισχυρό αντίκτυπο σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία και θα επηρέαζε σχεδόν κάθε Αμερικανό πολίτη, ενώ παράλληλα, θα «ταρακουνούσε» τις παγκόσμιες αγορές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν αθέτησαν την υποχρέωση τους απέναντι στο χρέος τους και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν πως κάτι τέτοιο δεν θέλουν να συμβεί ούτε και τώρα. Όμως, εν μέσω πολιτικών διενέξεων και την μεγάλη απόσταση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αναφορικά με το πως θα δαμάσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, συλλογίζονται ξαφνικά το αδιανόητο.
Η πτώχευση θα επέλθει αν η κυβέρνηση πράγματι αποτύγχανε να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, όπως την αποπληρωμή ενός δανείου ή την αποπληρωμή των τόκων του εν λόγω δανείου. Η πτώχευση θα οδηγούσε έναν ακόμα χρηματοοικονομικό πανικό, όπως αυτόν του 2008, και θα βύθιζε μια οικονομία, που ακόμη συνέρχεται από την υψηλή ανεργία και τον κλάδο του real-estate σε ύφεση. Τελικά, το κόστος των περισσότερων πιστώσεων θα αυξηθεί - από επιχειρησιακά και καταναλωτικά δάνεια μέχρι και στεγαστικά, από τις χρηματοδοτήσεις αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών.
Εν συνεπεία, το συνεχές αδιεξοδο θα αποδυνάμωνε περαιτέρω το δολάριο και έτσι θα υποχωρούσε από τη θέση του «παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος». Η Κίνα και άλλες χώρες, που κατέχουν το περίπου 50% ου συνόλου των κινητών αξιών των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να προβούν τώρα στην περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Θα ήταν ένα φαύλος κύκλος των όλο και πιο υψηλών επιτοκίων και όλο και περισσότερου χρέους.
Ακόμα κι αν οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι θέλουν να αποφύγουν το οικονομικό χάος, υπάρχει και το συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο και λαϊκιστικό κίνημα, το κίνημα του τσαγιού, που ευθυγραμμίζονται με τους Ρεπουμπλικάνους και απειλούν να αυξήσουν το ανώτατο όριο κάτω από σχεδόν οποιαδήποτε περίσταση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών αντιτίθενται στο να ανεβάσουν το όριο του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης