Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - Νόμος που αναθεωρεί το θεσμό της Γερουσίας, αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο

tags :
Ιταλία - Νόμος που αναθεωρεί το θεσμό της Γερουσίας, αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο
Από 315, 100 οι Γερουσιαστές
Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού M.Renzi ήρθε σε συμφωνία με τα κεντροδεξιά κόμματα, για την μείωση των γερουσιαστών, ένα πρώτο βήμα στην συνολική συνταγματική αναθεώρηση, την οποία σχεδιάζει.
Αποφασίστηκε στην Ιταλία η μείωση των μελών της γερουσίας από 315 στους 100 γερουσιαστές.
Η απόφαση πρόκειται να ενισχύσει την σταθερότητα των κυβερνήσεων της Ιταλίας, καθώς μέχρι σήμερα, η δύναμη της Γερουσίας και της Βουλής ήταν ίση.
Το πρόβλημα προέκυπτε από τον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται τα δύο ανώτατα σώματα εξουσίας.
Ενώ για την Βουλή χρησιμοποιείται ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε όλη την επικράτεια της Ιταλίας, η Γερουσία προκύπτει από τις περιφέρειες.
Έτσι πολύ συχνά τύχαινε δύο διαφορετικά κόμματα να κερδίζουν τις διαφορετικές εκλογές.
Με τα νέα δεδομένα, η Γερουσία θα γίνει ένα περιφερειακό τμήμα που θα χάσει την εξουσία της να νομοθετεί και να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και να περιορίζει τη δύναμη της κυβέρνησης.
Εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τροποποιήσεις σε νόμους και να ψηφίζει για συνταγματικά θέματα.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει την κατάργηση των εκλογών για την Γερουσία, η οποία θα αποτελείται, πλέον, από δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από μια μικρή ομάδα ατόμων που θα  ορίζεται από τον πρόεδρο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί επίσημα τον επόμενο μήνα, ενώ θα χρειαστεί την υποστήριξη από τα δύο τρίτα της Βουλής, και όπως φαίνεται θα την έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης