Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες για τη Wall Street – Προβληματίζει τους επενδυτές η στάση της Fed

tags :
Ήπιες απώλειες για τη Wall Street – Προβληματίζει τους επενδυτές η στάση της Fed
Στο -0,13% ο Dow
Με ήπιες απώλειες τερμάτισε η Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να απογοητεύονται από την ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Ειδικότερα, ο Dow υποχώρησε στο -0,13% και τις 16.846 μονάδες, ο Nasdaq στο -0,02% και τις 4.379 μονάδες και ο S&P 500 στο -0,12% και τις 1.957 μονάδες ο S&P 500.
Παράλληλα, το ADR της ΕΤΕ ενισχύθηκε στο +1,64% και τα 3,72 δολάρια.
Νωρίτερα, κοντά σε προ κρίσης χαμηλά παραμένει ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτημα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
Τη τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου που έληξε στις 21 Ιουνίου υποχώρησαν ελαφρώς οι αιτήσεις κατά 2.000, στις 312.000, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας από τις 314.000 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει τη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας των περασμένο μήνα, Μάιο, ενισχύθηκαν κατά  2.000 στις 314.250.
Οι αιτήσεις έχουν υποχωρήσει προοδευτικά τους τελευταίους δύο μήνες, αντικατοπτρίζοντας τον χαμηλό ρυθμό απολύσεων και την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στα πριν την κρίση υψηλά.
Παράλληλα, ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένει για το 2015 ο James Bullard, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Fed.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός τραπεζίτης εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υπερβεί το 2% το 2015.
«Ο πληθωρισμός σταδιακά ανακάμπτει» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως μάλιστα εξήγησε, η Fed θα πρέπει να διαφυλάξει την ανοδική πορεία του πληθωριστικού δείκτη.
Όσον αφορά την οικονομία, υποστήριξε πως η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι αρκετά καλή, καθώς η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.
«Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο φούσκας στην αμερικανική οικονομία» κατέληξε, διατείνοντας ωστόσο, πως η Fed καλείται να είναι προσεκτική για κάθε ενδεχόμενο.
Τέλος, συγκρατημένη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο, με τους Αμερικανούς να προχωρούν κυρίως σε αγορές οχημάτων.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, όταν τον Απρίλιο ήταν αμετάβλητες.
Το προσωπικό εισόδημα, εν τω μεταξύ, ενισχύθηκε περισσότερο κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Εμπορίου.
Οικονομολόγοι εκτιμούσαν άνοδο 0,4% τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στο προσωπικό εισόδημα.
Καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από τις δαπάνες, ο δείκτης προσωπικών αποταμιεύσεων αναρριχήθηκε στο 4,8% από 4,5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα οκτώ μηνών.
Επίσης, ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο και είναι πάνω 1,8% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τα τέλη του 2012.
Τον Απρίλιο, σημειωτέον, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης