Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία - Στα χαμηλότερα των τελευταίων 16 ετών η ανεργία στην χώρα

Ιαπωνία - Στα χαμηλότερα των τελευταίων 16 ετών η ανεργία στην χώρα
Μειωμένες, ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες
Στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια  έπεσε ο δείκτης ανεργίας της Ιαπωνίας, που τον περασμένο Μάιο άγγιξε το 3,5%.
Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει κατά το τρίτο τρίμηνο, που είχε επιβραδυνθεί εξαιτίας της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων και η συνακόλουθη πτώση των καταναλωτικών δαπανών.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ικανοποιημένη με το ποσοστό που αγγίζει την πλήρη απασχόληση.
Επιπροσθέτως, η διαθεσιμότητα θέσεων είναι η μεγαλύτερη από το 1992, γεγονός πολύ ευχάριστο για τον πρωθυπουργό, Shinzo Abe, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει μια σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας, μετά από 20 χρόνια στασιμότητας.
Η βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας αντισταθμίζει την συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 8%, που προέκυψε από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η αύξηση της φορολογίας.
Κυρίαρχη φαίνεται να παραμένει η άποψη που ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα προβεί σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα μέσα στο 2014.  
Ο Hiroshi Miyazaki, ανώτερος οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, δήλωσε ότι «αν και η πτώση των καταναλωτικών δαπανών είναι αρκετά μεγάλη για να αγνοηθεί, εντούτοις με εξαίρεση τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, φαίνεται ότι η κατανάλωση ανακάμπτει».
Για παράδειγμα αυξημένες ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών για τεχνολογικά είδη και είδη ένδυσης.
Ξεχωριστά δεδομένα υποδεικνύουν, επίσης, μικρή πτώση του πληθωριστικού δείκτη στις τιμές καταναλωτή, ενώ η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να εκπληρωθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό.
Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και της μικρής συνολικής καταναλωτικής δαπάνης.
Ο Miyazaki υποστήριξε, ωστόσο, ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί απαισιοδοξία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης