Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC – Αποκαλύπτει σχέδιο της Βρετανίας για εκπαίδευση και εξοπλισμό σύρων ανταρτών εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ

BBC – Αποκαλύπτει σχέδιο της Βρετανίας για εκπαίδευση και εξοπλισμό σύρων ανταρτών εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ
Αν και το σχέδιο εξετάστηκε, θεωρήθηκε τελικώς μεγάλου ρίσκου
Σχέδιο της Βρετανίας για εκπαίδευση και εξοπλισμό περίπου 100.000 σύρων ανταρτών, εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποκαλύπτει δημοσίευμα του BBC.
Το μυστικό σχέδιο, που ελήφθη πριν από περίπου δύο χρόνια και αποτελούσε «πνευματικό τέκνο» του ανώτατου βρετανού αξιωματούχου, στρατηγού Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, εξετάστηκε από τον πρωθυπουργό και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά τελικώς θεωρήθηκε μεγάλου ρίσκου.
Μάλιστα, είχε γνωστοποιηθεί και σε στελέχη του αμερικανικού στρατού.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε σχόλιο επί του θέματος.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Ρίτσαρντς, η πρότασή του αυτή θα μπορούσε να αναχαιτίσει την αιματοχυσία αμάχων στη Συρία κατά τις μάχες ανταρτών με δυνάμεις που πρόσκεινταν στον πρόεδρο Άσαντ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το BBC, ο Σερ Ρίτσαρντς, τότε αρχηγός του προσωπικού αμύνης, όμως έκτοτε συνταξιοδοτηθείς, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι μόνο με δύο τρόπους μπορούσε να λήξει γρήγορα ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, είτε να αφήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να νικήσει, είτε να τον κερδίσουν.
Η εκπαίδευση των σύρων μαχητών θα λάμβανε χώρα σε βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία, ενώ είχαν πει στον πρωθυπουργό Κάμερον ότι το σχέδιο θα αποτελούσε μια διεθνή συμμαχία.
Παράλληλα του είχαν επισημάνει ότι η διάρκεια της επιχείρησης θα διαρκούσε έναν χρόνο, όμως αυτό θα έδινε χρόνο για τον σχηματισμό μιας εναλλακτικής κυβέρνησης εκτός της Συρίας.
Από τη στιγμή που η συριακή αυτή δύναμη των 100.000 ανταρτών θα ήταν έτοιμη, θα πορευόταν προς τη Δαμασκό, με την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών από συμμάχους της Δύσης και του Κόλπου.
Αν και το σχέδιο ήταν υπό εξέταση, ο πρωθυπουργός Κάμερον αργότερα πείστηκε να εξετάσει περαιτέρω ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, ειδικά μάλιστα μετά τα αποδεικτικά στοιχεία για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης