Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «μπαράζ» υποβαθμίσεων για το Πουέρτο Ρίκο – Standard & Poor’s: Υποβάθμισε την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού κατά 4 βαθμίδες!

Νέο «μπαράζ» υποβαθμίσεων για το Πουέρτο Ρίκο – Standard & Poor’s: Υποβάθμισε την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού κατά 4 βαθμίδες!
Σε "Β-" από "ΒΒ" προηγουμένως η αξιολόγηση της PREPA
Κατά τέσσερις βαθμίδες υποβάθμισε την επιχείρηση ηλεκτρισμού του Πουέρτο Ρίκο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις προς την αμερικανική χώρα.
Ειδικότερα, μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s σε «Β2», ο Standard & Poor’s συνέχισε το «σφυροκόπημα» προς τις κρατικές εταιρείες, θέτοντας - αυτή τη φορά - στο στόχαστρο την δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού (PREPA).
Η Μoody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της εταιρείας σε «Β-» από «ΒΒ» προηγουμένως, θέτοντας την αξιολόγηση της PREPA σε καθεστώς αρνητικής αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση αντανακλά την αδυναμία της εταιρείας να διαπραγματευτεί με επιτυχία την πρόσβαση σε νέα πηγή ρευστότητας. Ο παραπάνω κίνδυνος συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους της. Άλλωστε, τον περασμένο μήνα, το Πουέρτο Ρίκο ενέκρινε νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι δημόσιες εταιρείες δύνανται να προβαίνουν σε αθρόες διαγραφές χρεών.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την 1 Ιουλίου:
Ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία βρίσκεται το Πουέρτο Ρίκο, καθώς η Moody’s υποβάθμισε κατά 3 μονάδες (!) την αξιολόγηση της αμερικανικής χώρας.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε «Β2» από «Ba2» προηγουμένως, την αξιολόγηση της αμερικανικής χώρας, ενώ παράλληλα, διατήρησε το outlook σε «σταθερό».
Η υποβάθμιση του Πουέρτο Ρίκο σε «B2» επηρεάζει άμεσα τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, συνολικού ύψους 13,7 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση της Moody’s αντανακλά την θέσπιση νόμου, βάσει του οποίου τα ομόλογα των δημόσιων εταιρειών δύνανται να τεθούν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Η νέα υποβάθμιση της αμερικανικής χώρας φέρει τα ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο πέντε επίπεδα κάτω της σύστασης «investment».

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 26 Ιουλίου του 2014:
Τον δρόμο για την αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της «άνοιξε» η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο. Πρόκειται για το χρέος των δημόσιων οργανισμών, συνολικού ύψους 13,6 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Alejandro Garcia Padilla κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, βάσει του οποίου επιτρέπεται η αναδιάρθρωση ομολόγων των δημόσιων οργανισμών. Σημειώνεται βέβαια, πως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων.
Εάν εγκριθεί η κατατεθείσα νομοθεσία, τότε θα συνιστά το πρώτο «βήμα» για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 13 δισ. δολάρια. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Πουέρτο Ρίκο ανέρχονται στα 70 δισ. δολάρια!
Η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά κυρίως, την κρατική επιχείρηση ενέργειας και τον κρατικό οργανισμό μεταφορών.
«Το χρέος των δημόσιων οργανισμών ισούται με το 40% του συνολικού δημόσιου χρέους» επισημαίνουν αναλυτές της Fed, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο νησιωτικό κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης