Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες επαφές των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

tags :
Νέες επαφές των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Στις 20 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας
Μια ακόμα συνάντηση, τη δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό βηματισμό για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Χθες οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν για δύο ώρες στο περιθώριο της συνάντησης του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αν και στις 20 Ιουλίου εκπνέει η σχετική προθεσμία που έχει δώσει στο Ιράν η διεθνής κοινότητα, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και εάν έως την ημερομηνία αυτή δεν έχει βρεθεί λύση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Βάσει των όσων υποστήριξε ο Κέρι, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με το Ιράν ως προς τον τρόπο περιορισμού του εμπλουτισμού ουρανίου ενώ σήμερα και πριν τη νέα συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ, Αμερικάνοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι το Ιράν επιμένει σε «ανεφάρμοστες και ανεπαρκείς» θέσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο την επίτευξη ιστορικής σημασίας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης