Τελευταία Νέα
Διεθνή

P. Praet (EKT) - Η μακροπρόθεσμη ρευστότητα θα έχει αντίκτυπο στο ευρώ

P. Praet (EKT) - Η μακροπρόθεσμη ρευστότητα θα έχει αντίκτυπο στο ευρώ
Τα TLRTOs θα δώσουν κίνητρα στις τράπεζες να δανείσουν
Τα σχέδια της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για μακροπρόθεσμη ρευστότητα θα έχουν αντίκτυπο και στην αξία του κοινού νομίσματος, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Peter Praet, μέλος του Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.
«Όταν τεθούν σε λειτουργία τα νέα μέτρα, οι περιστάσεις θα απαιτήσουν την ενίσχυση της ανάπτυξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο P. Praet.
Τόνισε, επιπλέον, ότι «με τον καιρό, αυτή η εξισορρόπηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην εξωτερική αξία του ευρώ».
Η ΕΚΤ ελπίζει ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια (TLTRO), που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου θα δώσουν κίνητρα στις τράπεζες να δανείζουν, καθώς η χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα θεωρείται βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων δανείων.
Η στοχευμένη μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση (TLTRO), θα έχει, επίσης, ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα κόστη των βραχυπρόθεσμων αγορών, δήλωσε ο Praet, ενώ θα αυξήσει και τον ανταγωνισμό για εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές ακόμα και για τις τράπεζες που δεν δανείζονται από την ΕΚΤ.
Ως προς τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης, θεωρεί αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης, στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτηθεί.
Ως παράδειγμα αναφέρει την Ισπανία, όπου οι προβλέψεις για την οικονομική της ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί σε αντίθεση με τη Γαλλία, για την οποία αναφέρει ότι ο ρυθμός της ανάκαμψής της είναι παραπλανητικός.
Προειδοποίησε , μάλιστα, και για το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων της χώρας χαρακτηρίζοντάς το «οξύ πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για να ενισχυθούν και οι επενδύσεις».
Ο P. Praet αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό, αναφέροντας πως η ΕΚΤ προέβη στις αποφάσεις της 5ης Ιουνίου έχοντας υπόψη της και την αδυναμία του δείκτη να διαμορφωθεί στον στόχο του 2%, ενώ η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2014, από 1,1% στο 0,7%.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης