Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt – Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες για νέα κρίση στην Ευρωζώνη – Η κατάσταση στις αγορές έχει εξομαλυνθεί αισθητά

Handelsblatt – Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες για νέα κρίση στην Ευρωζώνη – Η κατάσταση στις αγορές έχει εξομαλυνθεί αισθητά
Μίνι κρίσεις θα προκύπτουν διαρκώς
Αδικαιολόγητες θεωρεί τις ανησυχίες που εκφράζονται για νέα όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη στον απόηχο της υπόθεσης της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων των λεγόμενων «χωρών της κρίσης», τα οποία εξελίχθηκαν σε σχετικά ασφαλή «επενδυτικά λιμάνια».
«Η συνεχιζόμενη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ωστόσο, περιόρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Γι' αυτό δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδυτές χρησιμοποίησαν τελευταία την αδυναμία πληρωμής της πορτογαλικής επιχειρηματικής οικογένειας που εμπλέκεται στην τράπεζα Espirito Santo, ως αφορμή για να αποκομίσουν κέρδη με τα πορτογαλικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα πούλησαν ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας», επισημαίνει η Handelsblatt.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι φόβοι για νέες κρίσεις είναι περιττοί καθώς η κατάσταση στις αγορές έχει εξομαλυνθεί αισθητά.
Αναφερόμενη μάλιστα στην περίπτωση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo, η Handelsblatt εκτιμά ότι στην έσχατη περίπτωση η Πορτογαλία θα είχε την απαιτούμενη ρευστότητα για να στηρίξει η ίδια την τράπεζα Espirito Santo και ως εκ τούτου «το αξιόχρεο της Πορτογαλίας δεν κινδυνεύει».
«Τα ομόλογα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι μεν “ασφαλή λιμάνια”. Μίνι κρίσεις θα προκύπτουν διαρκώς. Ωστόσο, η τάση της συγκλίνουσας απόδοσης στα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι ακέραιη και ως εκ τούτου (σ.σ. ακέραιη) είναι και η αγορά ομολόγων» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης