Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι επαρχίες ενισχύουν τον κατώτερο μισθό, στη χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα κατανομής του πλούτου

Κίνα: Οι επαρχίες ενισχύουν τον κατώτερο μισθό, στη χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα κατανομής του πλούτου
Το 1% των πολιτών κατέχει το 30% του εγχώριου πλούτου
Στην Κίνα των μεγάλων αντιθέσεων, 16 επαρχίες έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά συνολικά 14,2%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Πολλοί ακόμα απολιτικοί ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν το κατώτερο μισθό των επαρχιών τους, ρύθμιση που κατά κύριο λόγο επηρεάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, ακριβώς, πληρώνουν τους εργαζομένους τους με το μικρότερο δυνατόν ωρομίσθιο.
Δεν αναμένεται, ωστόσο, να επιφέρει τρομερές αλλαγές στον οικονομικό χάρτη της Κίνας, όπου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 1% των πλουσιότερων οικογενειών κατέχει το 30% του συνολικού εγχώριου πλούτου, ενώ το 25% τα ν φτωχότερων οικογενειών, μόλις το 1% του εγχώριου πλούτου.
Από τις επαρχίες που ενίσχυσαν τον χαμηλότερο μισθό, η επαρχία της Σαγκάης έχει, τώρα, τον υψηλότερο κατώτατο μισθό, 1,820 γουάν, περίπου δηλαδή 220 ευρώ, ενώ το ωρομίσθιο είναι 17 γουάν, ήτοι οριακά περισσότερο από 2 ευρώ.
Η άνιση κατανομή του πλούτου και η ψαλίδα ανάμεσα στις οικονομικές κοινωνικές τάξεις συνεχίζεται να αυξάνεται, αναφέρει σχετική έρευνα.
Ο δείκτης Gini, που εξετάζει την οικονομική ανισότητα μιας χώρας, με το 1 να καθρεφτίζει την απόλυτη ανισότητα και το 0 την απόλυτη ισότητα, παρουσιάζει την Κίνα ως την χώρα με την πιο άνιση κατανομή πλούτου παγκοσμίως, καθώς όσο αναφορά την ανισότητα στα νοικοκυριά, το 2012 έφτασε στο 0,73.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης