Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία – Πολιτικοί, επιχειρηματίες και κοινή γνώμη υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων

Ραγδαία αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία – Πολιτικοί, επιχειρηματίες και κοινή γνώμη υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων
Αιτία η κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysian Airlines
Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, η Γερμανία ήταν από τους ισχυρότερες «παίκτες» στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό που αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Λίγο οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία που πέρσι έφτασαν τα 88 δις δολάρια, λίγο το ιστορικό τους παρελθόν (οι τύψεις των Γερμανών για τα περίπου 27 εκατομμύρια Σοβιετικών που σκοτώθηκαν στη μάχη κατά του Ναζισμού αλλά και η ευγνωμοσύνη στον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, M.Gorbachev που άνοιξε το δρόμο για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και για την επανένωση της Γερμανίας), λίγο η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν της γερμανικής κοινωνίας (πολιτικοί, επιχειρηματίες, κοινή γνώμη) να τηρεί μια πιο συμβιβαστική γραμμή απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.
Πολίτες, πολιτικοί και επιχειρηματίες τάσσονται πλέον με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ της επιβολής πιο σκληρών και πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Αιτία, όπως αναφέρεται το Bloomberg, ήταν η κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysian Airlines στις 17 Ιουλίου.
«Η κατάρριψη του αεροσκάφους είναι πραγματικά το σημείο καμπής. Πρόκειται για μια τόσο εξοργιστική πράξη που απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση» τονίζει στο Bloomberg ο Martin Wansleben, επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Από την πλευρά του ο Gero Neugebauer, Γερμανός πολιτικός αναλυτής, επισημαίνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι «οι Γερμανοί έχουν κουραστεί με τον Putin», επιβεβαιώνοντας ότι η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας έχει αλλάξει μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Υπέρ και οι Γερμανοί επιχειρηματίες
Σύμφωνα με το Bloomberg, την ίδια στάση τηρούν και οι περισσότεροι Γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι αν και αρχικά εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους για την επιβολή κυρώσεων, τώρα τηρούν σιγή ιχθύος (το πρακτορείο αναφέρει ενδεικτικά τους επικεφαλής των Siemens, ThyssenKrupp και Adidas).
Παράλληλα το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι κορυφαίες γερμανικές ομοσπονδίες στον χώρο της βιομηχανίας υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Όσο οδυνηρές και αν αποδειχθούν για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, για τις γερμανικές εξαγωγές και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις ως μέτρο πίεσης κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Η στάση της ρωσικής κυβέρνησης πρέπει να έχει αξιοσημείωτες συνέπειες για τη Μόσχα» τόνισε ο Ulrich Grillo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανών βιομηχάνων.
Κανείς βέβαια στη Γερμανία δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν. Η Ρωσία κατατάσσεται στη 13η θέση των Γερμανικών εξαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα 37,9 δις δολάρια το 2013.
Επιπλέον, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν το 2013 στα 50 δις δολάρια, καθιστώντας τη Ρωσία τον όγδοο μεγαλύτερο προμηθευτή αγαθών της Γερμανίας (οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των εισαγωγών).

Κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και τη γερμανική οικονομία
«Είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η γερμανική οικονομία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα. Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει όλη την ευρωπαϊκή αλλά και τη γερμανική οικονομία» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου DIW.
Πέρα όμως από τους Γερμανούς επιχειρηματίες και η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, το 52% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακόμα και αν αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το ποσοστό των Γερμανών που τασσόταν υπέρ κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανερχόταν μόλις στο 25%..
Την ίδια άποψη συμμερίζονται και ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Michael Fuchs, ο οποίος πρότεινε να μειωθούν οι αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Sigmar Gabriel που τάχθηκε υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης κατά της Ρωσίας.
«Όταν άρχισε η κρίση στην Ουκρανία πολλοί ήλπιζαν ότι σε τρεις με έξι μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει η ομαλότητα. Αλλά αυτή η προσδοκία δεν πραγματοποιείται. Δεν βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ» ανέφερε στο Bloomberg ο Martin Wansleben, επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης